Gradani, cistite ulice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovnici male opcine Esparreguere u Kataloniji, koja je teško pogodena financijskom krizom, pozvani su da sami ciste ulice pred svojim kucama i zalijevaju zelene površine, cime ce jacati duh zajedništva.

Nacelnik opcine Joan-Paul Udina (stranka CiU, konzervativni katalonski nacionalist) pozvao je stanovnike da se potrude ocistiti dio ulice pred svojim vratima kao što su nekada cinili "djedovi i bake". Osim toga, 22.000 stanovnika trebalo bi "cistom vodom" zalijevati stabla i javne zelene površine pred svojim domovima.

Mjere štednje neki nisu primili blagonaklono, napose nezaposleni koji žele raditi za placu i ne vjeruju da novca nema. Drugi podržavaju nacelnika koji kaže da se time "jaca suživot, kvaliteta života i poštivanje javnog dobra".

Lokalne zajednice teško su pogodene financijskom krizom u Španjolskoj. Krajem lipnja dug opcina dosegao je 37,64 milijarda eura (3,5 posto BDP-a), a stanje je najteže u 17 autonomnih pokrajina gdje dug iznosi 133,172 milijarda eura ili rekordnih 12,4 posto BDP-a.


Podijeli: Facebook Twiter