Građani će znati za koga država jamči i daje kredite

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG) u prošloj je godini odobrila 243 jamstva za investicije vrijedne 924 milijuna kuna i to je potaknulo otvaranje 829 novih radnih mjesta. U ovoj će godini HAMAG, procijenili su u toj agenciji, odobriti oko 400 jamstava, za projekte vrijedne 1,5 milijardi kuna, što bi moglo otvoriti najmanje 1.500 novih radnih mjesta.

Osim što se povećava iznos investicija iza kojih bi trebao stajati HAMAG, novost bi moglo biti i to da javnost bude upoznata s imenima tvrtki i pojedinaca koji su dobili jamstvo te agencije, najavio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

- Javnost ima pravo znati tko je dobio jamstvo, odnosno kojim je projektima država pomogla, kazao je Maras. Tako bi ubuduće oni koji dobiju jamstvo potpisali i izjavu pristanka objave da ih je država na taj način poduprla. Na pitanje trebaju li postati javnima i informacije kome Hrvatska banka za obnovu i razvoj daje povoljne kredite, Maras je odgovorio da se ni takvi podaci ne bi trebali smatrati bankarskom tajnom.

Najavio je da će Vlada sljedeći tjedan HAMAG-u odobriti i novi jamstveni program koji će omogućiti jamstva u većem iznosu nego dosad i ubuduće bi granica trebala biti 18 milijuna kuna. HAMAG će prvi put izravno kreditirati one koji žele pokrenuti posao, i to kreditima od 70 tisuća kuna, bez velikih osiguranja, jer će osiguranje zapravo biti dobar poslovni plan. U ovoj godini HAMAG će zajedno s Ministarstvom turizma sudjelovati i u projektu "Tisuću bazena za hrvatski turizam". (J. MARIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter