Građani će nadzirati rad policije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Napokon se uvodi građanski nadzor nad radom policije. Naime, na Vladu danas stiže prijedlog izmijenjenog i dopunjenog Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, a u novinama je i uvođenje Vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti.

Naime, prema predlagatelju, a to je MUP, takvo vijeće bi imalo pravo nadzora nad dvije stvari: ispisom telekomunikacijskih veza te prikrivenim radnjama.

Radi se o starom problemu povremenog pretjeranog upotrebljavanja ova dva instrumenta koja su represivna prema građanskim slobodama. O tome je pričao i sadašnji ministar Ranko Ostojić, koji je zbog nekoliko afera koje su izbile već neko vrijeme najavljivao uvođenje građanskog nadzora.

Nadzor bi se, doznajemo u Vladi, trebao obavljati nakon završetka kriminalističkog istraživanja, obavljao bi se samo za prikrivene mjere i ispise poziva, a kako ne bi došlo do nadopisivanja brojeva na naloge za ispis telekomunikacija, što se u Hrvatskoj već događalo, Vijeće bi trebalo dobiti podatke i od Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija (OTC). (D. ROMAC/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter