Građani će imati mogućnost priključenja na kanalizaciju

Cilj je povećati stopu priključenosti na 90 posto što je minimum koji traži EU (Arhiva)
Cilj je povećati stopu priključenosti na 90 posto što je minimum koji traži EU (Arhiva)

Nakon što je krajem listopada predstavljen novi projekt pod nazivom "Pula centar", ovih dana cijeli projekt dobiva sve jasnije konture, a cilj je da za godinu, dvije dana, žitelji rubnih naselja Pule koji dosad nisu imali kanalizaciju konačno budu priključeni. Kako kažu u Gradu Puli, većina zainteresiranih građana dobit će mogućnost priključenja na sanitarnu kanalizaciju.

Utvrđuje se isplativost

"Krajem listopada prošle godine Pragrande d.o.o. započeo je s prezentiranjem mogućnosti širenja sekundarne kanalizacijske mreže kroz sufinanciranje iz fondova EU-a po gradskim mjesnim odborima u kojima postoji potreba i interes za gradnju kanalizacije. Tada su od zainteresiranih građana dobiveni zahtjevi, saslušani su njihovi prijedlozi i sugestije. Svi ti zahtjevi sada su obrađeni i proslijeđeni konzultantima radi utvrđivanja parametara isplativosti", rekli su nam iz Grada Pule.

Inače, Grad će, zajedno s tvrtkom Pragrande kao nositeljem projekta, kandidirati projekt "Pula centar" za izgradnju kanalizacije, ali i svih potrebnih objekata prema EU fondovima. A, prema riječima direktora Pragrandea Igor Starog, kada EU financira, onda financira cjelinu, aglomeraciju, što znači sve objekte koji spadaju u sustav, u ovom slučaju riječ je o uređaju, primarnim kolektorima te sekundarnoj kanalizacijskoj mreži.

Prema planu provedbe vodno-komunalnih direktiva Vlade RH, koji je bio je sastavni dio dokumentacije za pristupne pregovore s EU u poglavlju "Okoliš", Pula treba izgraditi uređaj za pročišćavanje, riješiti odvodnju područja Pragrande i Šijanski kolektor, riješiti centar grada i proširiti sekundarnu kanalizacijsku mrežu u obuhvatu naselja Veli Vrh, Padulj, Šijana, Monte Giro, Ilirija, Valdebek, Busoler, Monte Serpo, Valmade, Šikići, Škatari te Jadreški. Odvodnja na području Pragrandea obuhvatila bi dio od benzinske postaje OMV-a do zgrade glavne pošte, dok bi na području Šijanskog kolektora trebalo nastaviti posao, a to znači od Kauflanda, kroz Ulicu 43. istarske divizije do Splitske ulice, odnosno Veslačkog kluba. Nadalje, trebalo bi riješiti problem "niske zone", a to je sam centar grada, gdje bi se rekonstruirao i sanirao kanalizacijski i vodovodni sustav u užem gradskom središtu. Područje obuhvata starog grada bilo bi u ukupnoj duljini od oko dva kilometra i to Ulica Sergijevaca, Kandlerova i poprečne ulice koje bi spojili na novoizgrađeni kolektor, gdje je cilj izbaciti morsku vodu iz sustava da bi uređaj mogao nesmetano raditi.

Širenja mreže na webu

Za sada je odrađen razgovor sa zainteresiranim građanima i prema prvim informacijama, kako ističu iz Grada Pule, većina zainteresiranih ući će u kratkoročni investicijski plan projekta i dobiti mogućnost priključenja na sanitarnu kanalizaciju. Danas je u Puli na kanalizaciju priključeno 27.616 korisnika što je stopa priključenosti od 86 posto. To je, smatra se, izuzetno visoka stopa, među najvišima u Republici Hrvatskoj, no, kako je rečeno, još uvijek sedam tisuća domaćinstava ima septičku jamu pa je cilj povećati stopu priključenosti na 90 posto što je minimum koji traži EU.

- Projektom "Pula Centar" omogućeno je širenje kanalizacijskog sustava Pule, a obuhvat odvodnje čini uže gradsko središte s pripadajućim kvartovima te rubna ili prigradska naselja u kojima je moguće širiti mrežu kanalizacije, a to su Veli Vrh, Padulj, Šijana, Monte Giro, Ilirija, Valdebek, Busoler, Monte Serpo, Valmade, Šikići, Škatari te Jadreški. Važno je naglasiti kako svaki objekt mora imati ishodovane potrebne dozvole i riješene imovinsko

-pravne odnose da bi cjelokupni projekt bio prihvaćen, ističu iz Grada, a svojevremeno je bilo najavljeno da bi kroz ovaj projekt trebalo biti moguće spojiti 931 domaćinstvo, no kako taj broj nije fiksan.

Građani zainteresirani za gradnju infrastrukture u proteklom su razdoblju dostavili svoje zahtjeve i upite za uključenjem u program gradnje sekundarne mreže, a svi su potom obrađeni od strane konzultanata koji će uskoro izraditi novu verziju obuhvata širenja mreže te će se ona prezentirati građanima ponovno kroz mjesne odbore. Mjesnim odborima bit će dostavljeni i grafički prikazi nove situacije s projekcijom buduće izgradnje kanalizacije, a putem objave na web stranici www.pragrande.hr svi zainteresirani moći će utvrditi jesu li su ušli u projekt.

Upitan kada bi radovi trebali početi, direktor Pragrandea Igor Stari kaže da to za sada sa sigurnošću ne može reći te da konzultanti trebaju prvo dovršiti svoj dio posla. Tek tada će moći planirati prezentacije po mjesnim odborima i sve daljnje aktivnosti. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter