Građani biraju osmi saziv Hrvatskog sabora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 3,8 milijuna hrvatskih građana s pravom glasa danas će izaći na 6.574 biračka mjesta u Hrvatskoj te 114 u inozemstvu kako bi izabrali osmi saziv Hrvatskog sabora. Na ovim se parlamentarnim izborima bira ukupno 151 zastupnik s mandatom od četiri godine. Biračka se mjesta u Hrvatskoj otvaraju u sedam, a zatvaraju u 19 sati.

Građani će birati na čak četiri načina: jedni će glasati za 140 kandidata u deset izbornih jedinica, drugi za tri u 11. izbornoj jedinici u kojoj se biraju predstavnici građana koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, takozvana dijaspora, treći za tri zastupnika srpske nacionalne manjine, a četvrti za još pet zastupnika takozvanih malih manjina.

Preferencijalno glasanje

Ukupno su prijavljene 162 stranačke i osam neovisnih lista što je gotovo za pola manje od izbora 2011. godine kada je bilo prijavljeno 313 lista. Najveća je novost za glasanje za stranačke liste u tome da birač može osim stranačke liste zaokružiti i jednog od kandidata na toj listi, odnosno dati mu takozvani preferencijalni glas.

Kod preferencijalnog glasanja najvažnije je znati da se glas može dati samo jednoj listi i samo jednom kandidatu, i to samo s te iste liste. Može se glasati samo za listu ili samo za konkretnog kandidata u kojem slučaju glas automatski dobiva i lista tog kandidata. Glasački listići će zbog preferencijalnog glasanja biti znatno veći jer će na njima osim naziva lista biti navedeno svih 14 kandidata na listama.

Zastupnici nacionalne manjine biraju se na dva načina. Jednim se biraju tri zastupnika srpske nacionalne manjine - 11 kandidata - dok se drugim bira po jedan zastupnik talijanske (tri kandidata), mađarske (dva), češke i slovačke (dva), albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske (12), te autohtonih nacionalnih manjina (11). Sve skupa je na izborima više od 2.300 kandidata sa 166 lista, od kojih su 161 listu istaknule stranke, a pet je neovisnih, 41 je kandidat manjina.

U inozemstvu više od 36.000 birača

U inozemstvu se za glasanje aktivno registriralo više od 36.000 birača, hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, i to najviše u BiH (21. 600) i Njemačkoj (5. 900). Međutim, i na sam dan izbora, a u inozemstvu su to 7. i 8. studenoga, moguće je dokazati svoje biračko pravo provjerom u konzulatu, odnosno u veleposlanstvu i ako se ishodi potvrda, može se glasati.

U inozemstvu glasuju i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj koji su se privremeno upisali na ta mjesta, zbog službenog puta, boravka u inozemstvu, a glasaju za listu izborne jedinice u kojoj imaju prebivalište. (Z. C.)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter