Građane, obrtnike i tvrtke guše parafiskalna davanja

Gotovo za svaku informaciju ili zahtjev valja platiti i naknadu ili pristojbu (arhiva)
Gotovo za svaku informaciju ili zahtjev valja platiti i naknadu ili pristojbu (arhiva)

Uz 245 različitih naknada, odnosno neporeznih davanja, što ih je pobrojala HDZ-ova Vlada 2008. godine i na osnovu čega su različita tijela i agencije skupljala godišnje 12,5 milijardi kuna, sadašnja je administracija pronašla još 316 različitih parafiskalnih pristojbi što ih plaćaju hrvatski građani, obrtnici i tvrtke.

Tako su primjerice bivše Vlade registrirale da građani moraju platiti naknadu Saboru kad zatraže određenu informaciju na osnovu zakona o pravu na pristup informacijama, ali novi je popis pokazao da se slične pristojbe plaćaju i na lokalnoj razini te državnim županijskim uredima.

Broj parafiskalnih nameta, pokazuje novi popis što ga je dobio naš list, bujao je iz dva razloga: zato što u prvom krugu nisu bili popisani svi nameti i pristojbe te zato što su u međuvremenu regulirana još neka društvena područja, a s njima su došle i nove dozvole, rješenja, pristojbe, naknade, stručni ispiti. Od trenutka kad je posljednji popis napravljen, u Hrvatskoj je vjerojatno donesen još neki zakon koji uvodi novu pristojbu.

Novi popis donosi nekoliko desetaka naknada, od 15 kuna pa do sedam tisuća kuna što ih plaćaju vlasnici čamaca ili jahti, te oni koji se bave prijevozom putnika. Iako je dobar dio tih naknada postojao i u vrijeme kad se radio prvi popis, one tamo nisu navedene. Tako je primjerice stari popis registrirao nekoliko desetaka naknada za polaganje različitih stručnih ispita, ali ne i onu za mornara koja košta 1.424 kune. (piše J. MARIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter