Gradane doveli pred svršen cin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nedopustivo je da se o tako bitnim pitanjima kao što je Plomin 3 na ugljen odlucuje bez gradana Istre, da se gradani, lokalna vlast i politika dovode pred svršen cin. Nikakvih službenih informacija do sada o Plominu 3 nemamo", izrazio je nezadovoljstvo saborski zastupnik SDP-a Dino Kozlevac na konferenciji za novinare.

Vlada je u rujnu donijela plan izgradnje energetskih objekata, a Plomin 3 na ugljen proglašen je objektom od državnog interesa, cime su suspendirani županijski prostorni planovi.

- Iz novina doznajemo da je priprema za izgradnju Plomina 3 na ugljen u visokoj fazi, a nažalost o tome gradane Istre i Labinštine nitko ništa nije pitao. Apsolutno smo protiv ugljena kao energenta, premda nismo protiv termoelektrane. Plin je neusporedivo cišci energent, rekao je Kozlevac. Dodao je da treba otvoriti dijalog s gradanima, upoznati ih s argumentima za i protiv.

- Svjesni smo da zaštita okoliša košta, ali u zaštitu treba i ulagati. Sada se na racun energetskih objekata dobivaju mrvice od ocekivane rente. Hrvatska vec debelo kasni s izgradnjom energetskih objekata kako bi osigurala energetsku neovisnost. Svjesni smo da je Hrvatskoj potrebna industrijalizacija, ulaganje u energetiku je poželjno, ali ne a priori i ne bilo gdje. U Istri se proizvodi dovoljno energije i s postojecim kapacitetima. Istra daje velik doprinos državnom proracunu, a za "nagradu" dobivamo termoelektranu na ugljen. Time i turizam na tom prostoru dolazi u pitanje, upozorava Kozlevac.

Saborska zastupnica Tanja Vrbat govorila je o državnom proracunu izglasanom u utorak na Saboru.

- Proracun je potpuno neodrživ i promašen. On nastavlja agoniju hrvatskog gospodarstva, rasipnicko trošenje i sasvim je sigurno da ce i iduce godine Hrvatska tražiti put izlaska iz krize. Hrvatskoj je potrebna promjena smjera prema proizvodnji novih vrijednosti, novom zapošljavanju i racionalnoj potrošnji, rekla je Vrbat.

SDP je u proceduru uputio sedam zakonskih prijedloga, medu kojima se predlaže vracanje na 22 posto PDV-a, medustopu za energiju te smanjenje PDV-a na djecju hranu i odjecu. Predlažu zakon o rokovima placanja obaveza prema javnim poduzecima jer su to generatori nelikvidnosti. Potrebno je Hrvatsku fiskalno decentralizirati s time da 20 posto prihoda pripadne lokalnim razinama. Kada dodemo na vlast, SDP ce provoditi konzistentnu regionalnu politiku, obecava Vrbat.


Podijeli: Facebook Twiter