Grad želi što prije staviti u funkciju ex vojne zone

Muzil (Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)
Muzil (Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u ponedjeljak gradonačelnik Boris Miletić potvrdio je, nakon susreta s premijerom Vlade Republike Hrvatske Zoranom Milanović, podršku države da se bivše vojne nekretnine stave u funkciju razvoja Pule. Odavno je poznato da je Pula zainteresirana za stavljanje u funkciju Vallelunge, bivšeg vojnog poligona na Marsovom polju, ali i Saccorgiane, te posebno Muzila.

Novi pravci razvoja grada

Iz Grada Pule još jednom naglašavaju da bivša vojna područja za Pulu predstavljaju veliku razvojnu šansu, a da je intencija staviti ih u funkciju gospodarstva s prvenstvenim ciljem otvaranja novih radnih mjesta i podizanja društvenog standarda Puljana.

- Kako bi se sva bivša vojna područja prenamijenila u civilne svrhe i bila otvorena svim građanima Pule, bilo je neophodno prije svega donijeti prostorne planove što smo mi kao Grad i učinili. Međutim, vlasnik je i dalje država, koja je unatoč činjenici da je prenamjenu vojnih objekata u civilne svrhe proglasila projektom od posebnog državnog interesa, osim za područje Katarina – Monumenti, gotovo ništa nije učinila. Iako smo kao Grad učinili sve što je u našoj ingerenciji kako bi se projekti pokrenuli s "mrtve točke", nažalost, svjedoci smo da su državne nekretnine koje već godinama propadaju, ostavljene neiskorištene, iako je lokalna samouprava iskazala interes da ih stavi u funkciju. Nekadašnje vojne zone i pripadajući objekti veliki su potencijal za Pulu koja, nakon više od sto godina, ima priliku promišljati svoj cjeloviti izgled i ucrtavati nove pravce razvoja grada, odgovorili su nam iz Grada Pule.

Ipak, s obzirom da je gradonačelnik na Vijeću rekao da je od premijera dobio podršku, te da je strpljenje Pule prije kraju, odnosno da do ljeta očekuje konkretne poteze države, za pretpostaviti je da bi bivše vojne nekretnine uskoro mogle u funkciju razvoja. Odnosno, da bi za njih mogli biti pokrenuti postupci kojim bi se to pokrenulo jer je jasno da je dug put do realizacije takvog zahvata. Doduše, Grad je izmjenama i dopunama prostornih planova koje je usvojilo Gradsko vijeće za područje Muzila stvorio prostorno-planske pretpostavke za nastavak gospodarskog razvoja pa Muzil, nakon što je sto godina bio zatvoren, prema pojašnjenju Grada Pule ima priliku postati generator otvaranja novih radnih mjesta. Doduše, na Vijeću je gradonačelnik spomenuo i da je promijenjen režim čuvanja Muzila, te da postoji opasnost od ponavljanja scenarija devastiranja na Vallelungi. (G. ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter