Grad Zagreb mora hitno suzbiti najezdu štakora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebački HNS pozvao je danas gradske vlasti da što skorije riješe problem najezde štakora u Zagrebu, ocjenjujući taj problem, koji ugrožava zdravlje Zagrepčana i posjetitelja grada, kao još jednu potvrdu da gradska uprava ne obavlja svoj posao kako treba.

HNS-ovci u priopćenju napominju da štakori mogu biti iznimno opasni za ljude jer su potencijalni prenositelji zaraznih bolesti, a ljudi se osim ugrizom štakora mogu zaraziti i putem njihovih tjelesnih izlučevina, kao što su izmet i urin. Najčešće bolesti koje te životinje prenose su tifus, leptospiroze, bjesnoća, rikecioze, salmoneloze i tuberkuloza, a potencijalni su prenositelji i brojnih drugih bakterija, virusa i parazita. Obzirom da se velik broj pojavljivanja štakora po gradu odnosi na područje zelenih površina, odnosno parkova i igrališta, u posebnoj se opasnosti mogu naći djeca, ističu u gradskom HNS-u.

Dodaju i kako najezda štakora ne predstavlja nimalo lijepu sliku za turiste u posjetu glavnom gradu Hrvatske. Ističu da bi gradske vlasti, "zbog čije inertnosti i nedovoljno dobre organizacije rada nije na vrijeme odrađen natječaj za jesensku deratizaciju", što skorije trebale reagirati i dovršiti natječajni postupak. Upozoravaju kako je, u protivnom, svakim danom sve veći rizik da netko od građana bude zaražen opasnom bolešću.

"Nažalost, još se jednom pokazalo da gradska uprava Grada Zagreba ne obavlja svoj posao kako treba pa apeliramo na aktualnu vršiteljicu dužnosti čelne osobe Zagreba, dogradonačelnicu Sandru Švaljek, da na ovom slučaju dokaže svoje izjave iz proteklih tjedana kako Grad funkcionira normalno", zaključuju HNS-ovci u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter