Grad vs. Zelena Istra: Od projekta se već odustalo

Giordano Škuflić, Robert Cvek i Aleksandar Matić (M. ANGELINI)
Giordano Škuflić, Robert Cvek i Aleksandar Matić (M. ANGELINI)

Na današnjoj konferenciji za novinare Zelena Istra iznijela je detalje istraživanja, provedenog na temelju prijave građana, projekta Grada Pule, prema kojem se zemljom i kamenjem s gradilišta pulske Opće bolnice planiraju zatrpati urbani vrtovi između Bille i Gregovice. Projekt "Uređenje zelenih površina zone Gregovica sjever", rečeno je, bešćutno uništava zelene udoline bogate florom i faunom, koje se prostiru na 21 tisuću četvornih metara. Zelena Istra, rečeno je, na temelju dokumenta kojima raspolaže procjenjuje da će građani izvođenje projekta platiti barem 1,5 milijuna kuna.

Zelena Istra procjenjuje trošak

- Očito je da Grad Pula nije znao kako riješiti problem goleme količine iskopanog kamenja prilikom gradnje nove bolnice, pa je odlučio njime zatrpati dolinu s urbanim vrtovima i to pravdati "uređenjem zelene površine". Umjesto da se uredi postojeća zelena površina, novac se planira potrošiti na njeno potpuno uništavanje. Sve to da bi se napravila nova zelena površina, na istom mjestu, ali metar-dva viša. Predlažemo da se viškom iskopa s gradilišta bolnice saniraju iscrpljeni kamenolomi u okolici Pule, poručila je u ime Zelene Istre Dušica Radojčić.

Prema Zelenoj Istri, projekt predviđa eliminaciju ne samo urbanih vrtova nego i svog zelenila koje trenutno postoji na području udoline. Na novozatrpanoj i zbijenoj udolini, očišćenoj od sveg života, planiraju se zasaditi nova stabla i gotovo 16 tisuća sadnica visokog i niskog grmlja i pokrovnog bilja te će se formirati travnjak.

No, kako je istaknuto na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u Gradu Puli sazvanoj tim povodom, ništa se od toga neće dogoditi. Predsjednik pulskog Gradskog vijeća Robert Cvek demantirao je sve navode Zelene Istre, kazavši da je ono što je prezentirala Zelena Istra bilo jedno od potencijalnih rješenja od kojeg se već ranije odustalo.

Materijal iskorišten za rivu

Pročelnik ureda gradonačelnika Aleksandar Matić rekao je, među ostalim, da Grad Pula jako dobro zna kako iskoristiti taj materijal, što je i učinjeno u dogovoru s Istarskom županijom i DUUDI-jem, te se materijal, kao što je već poznato, iskoristio, a i još će, za proširenje i nasipavanje rive. Naime, DUUDI je odlukom o davanju na raspolaganje viška iskopa ustupio materijal radi rekonstrukcije dijela prometnice Veli Vrh - Riječki gat. Materijal se, k tome, vozi besplatno.

Istaknuto je, nadalje, da Grad Pula jako dobro brine o svim zelenim površinama u gradu te da nije ni bilo namjere "oskvrnuća" zelenog pojasa. Za kraj, apeliralo se da se neprovjerene i netočne informacije ne iznose samo radi predizborne kampanje i u korist određenih političkih stranaka. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter