Grad vrijedne mladosti, vinogradara i maslinara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dan svog grada Buježi su na blagdan Male Gospe proslavili nizom dogadaja. Mnogi su se okupili na svecanoj sjednici Gradskog vijeca u Puckom otvorenom ucilištu, ciji je vrhunac bio dodjela priznanja Grada zaslužnim gradanima. Medaljama su nagradeni Corrado Moratto, zbog kljucne uloge u razvitku Limene glazbe Zajednice Talijana i uspjeha na podrucju glazbe, te Eda Katic za volonterski rad i doprinos u unapredivanju programa socijalne skrbi i uzajamne pomoci. Plakete su dobili podrucna škola Kaštel bujske OŠ Mate Balote, Zajednica Talijana Momjan i tvrtka Brolex, pohvalnice udruga ZiiD, Marino Dussich i Irena Bijelic, a zahvalnicu Dobrovoljno vatrogasno društvo Buje.

Laureatima su priznanja urucili gradonacelnik Edi Andreašic i predsjednik Vijeca Fabrizio Vižintin. Nagradenima su aplauzom cestitali svi prisutni, medu kojima je bila i zamjenica župana Viviana Benussi, zatim biskup porecki i pulski Ivan Milovan, umaško-oprtaljski dekan i bujski župnik Mladen Juvenal Milohanic, saborski zastupnik i predsjednik Talijanske unije Furio Radin, pocasna vice konzulica Republike Italije Giuseppina Rajko, istarski (grado)nacelnici, predstavnici opcina San Dorligo Della Valle, Muggia, Kopar i Piran te državnih i javnih službi, ustanova, udruga i tvrtki.

"Raspjevani grad, grad vrijedne mladosti, vinogradara i maslinara", tako je gradonacelnik definirao Buje, osvrnuvši se na dobitnike posebnih priznanja za postignute uspjehe i promociju Buja. Prigodni je govor zapoceo podsjecanjem na prošlogodišnju katastrofalnu poplavu koja je uzrokovala velike štete u poljoprivredi, gospodarskim i stambenim objektima. Napomenuo je da je dobar dio šteta saniran uz pomoc hrvatske Vlade i Istarske županije, kao i promptnom intervencijom DVD-a, Policijske postaje Buje, Istarskih cesta i brojnih gradana.

Navodeci desetak projekata koje financiraju Regija Veneto i Europska unija, Andreašic je ukazao na cinjenicu da za ostvarenje zacrtanog ovise o financijskim sredstvima izvan gradskog proracuna - najmanjeg u Istri - koji je najvecim dijelom namijenjen financiranju vrtica i škola, zdravstvene i socijalne skrbi, kulture, sporta, protupožarne i civilne zaštite.

Furio Radin je zahvalio gradanima Bujštine svih nacionalnosti, koji su svojim prisustvom uvelicali
nedavni koncert "Hrvatska i Italija zajedno u Europi" u pulskoj Areni te gradonacelniku, njegovoj zamjenici i
predsjedniku Vijeca za sve ono što cine za talijansku nacionalnu zajednicu. Za zaštitu i promociju dvojezicnosti
i multikulturalnosti Buježe je pohvalila Viviana Benussi, a gradske vlasti i za vrednovanje teritorija putem
projekata i inicijativa. Prenoseci pozdrave župana Ivana Jakovcica, obecala je podršku Županije brojnim bujskim
projektima i najavila trogodišnji europski projekt s ciljem daljnjeg razvijanja dvojezicnosti i promoviranja
vrijednosti koje ono podrazumijeva.

Svecanost su svojim nastupima zacinili udruženi zborovi ZT-a Buja i Umaga predvodeni maestrom Maurizijom Lo Pintom, mlada violinistica Valentina Culina i, kao šecer na kraju, male balerine iz bujskog odjela umaške Baletne škole "Carlota Grisi". (Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter