Grad Vodnjan za uklanjanje ilegalnih deponija lani potrošio 132.000 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjesto gljiva, ljubitelji prirode u šumama Vodnjanštine ovih dana gledaju gomile i gomile smeća. Divlji deponiji nalaze se svugdje. Prekršiteljima ide na ruku ako bijeli put vodi daleko od naselja, kao što je to slučaj s putovima iz Galižane prema Loborici, ali ne smeta im istovariti kauč ili šutu ni na prometnim pravcima poput šume Ližnjemoro kroz koju unazad nekoliko godina vodi asfaltirana cesta.

Za smeće izdvojeno 150 tisuća kuna

Ogromna je šteta bacanjem otpada počinjena prema prirodi, ali i vodnjanskoj gradskoj kasi. Samo je lani Grad Vodnjan na uklanjanje 135 tona otpada i saniranje divljih odlagališta otpada utrošio više od 132 tisuće kuna. Do konca rujna ove godine u istu je svrhu potrošeno gotovo 48 tisuća kuna, a s obzirom na aktualnu situaciju u šumama i da do kraja godine ima još tri mjeseca jasno je da će se potrošiti još nešto od 150 tisuća kuna koliko je početkom godine planirano za tu namjenu.

Na jednoj od nedavnih sjednica Gradskog vijeća Vodnjana na problem divljih deponija upozorio je, i to ne prvi put, vijećnik Flavio Gregorović.

- Zadnjih dana sve je više ilegalnog odlaganja i na području Barbarige, a put Galižana-Loborika zakrčen je otpadom. Za rješavanje tog problema potrebna je čvršća ruka, naveo je Gregorović.

Za nelegalno odlaganje otpada Grad može kazniti fizičku osobu novčanom kaznom od 3.000 do 10.000 kuna, a za pravne je osobe predviđena kazna od 300.000 do čak 700.000 kuna.

Video nadzor na kritičnim lokacijama

- Ako ne uhvatimo nikoga na djelu ne možemo nikoga ni kazniti. To odlaganje otpada zbiva se i zbog bespravne gradnje koje je puno na našem području. Koliko smo puta čistili na području prema Loborici, a mislim da je sada još i gore. Često se radi i o privatnim parcelama. Onda dođe inspekcija pa Gradu naloži uklanjanje o našem trošku. Već je sastavljeno sigurno desetak takvih zapisnika, rekao je tom prilikom gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Da li je neka od novčanih kazni i ispisana i naplaćena proteklih godina, podatak je koji nam gradska uprava nije dostavila. No, napominju da je komunalno redarstvo Vodnjana identificiralo nekoliko prekršitelja kojima je naloženo "uklanjanje divljih odlagališta te saniranje nastale štete". U dopisu nam pišu i da je u ovoj godini komunalno redarstvo osobama, na čijem se zemljištu nalazilo divlje odlagalište, podnijelo sedam prijava za uklanjanje smetlišta. Jer, vlasnik je zemljišta dužan ukloniti otpad o svom trošku, jednako kao što ga Grad uklanja na svom području. No, ni to nije rješenje problema.

Više su puta vodnjanski čelnici isticali da se na sve moguće načine bore protiv šporkulja, poput postavljanjem tabli o zabrani bacanja otpada koje se, treba reći istinu, i nisu pokazale svrhovitim. Na internetskoj je stranici Grada već duže u funkciji sustav dojave o odlagalištima za građane, na sjednicama Vijeća govorilo se i o potrebi uvođenja video nadzora na kritičnim lokacijama, a iz opozicije je stizao i prijedlog o zapošljavanju osobe koja bi se isključivo bavila, da tako kažemo, lovom na šporkulje. (Napisao i snimio Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter