Grad Velog Jože dobiva pročistač otpadnih voda

Motovun (M. MIJOŠEK)
Motovun (M. MIJOŠEK)

Općini Motovun odobreno je 7,2 milijuna kuna iz IPARD programa za mjeru 301 i to za gradnju kanalizacijskog sustava i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Motovuna, rekao je na konferenciji za novinare općinski načelnik Tomislav Pahović. Radi se o mjeri namijenjenoj poboljšanju i razvoju ruralne infrastrukture, a u Motovunu će se zahvaljujući odobrenim sredstvima izgraditi prva faza sustava kanalizacije od Gornjeg groblja do Mrtve stanice i nedaleko nje pročistač otpadnih voda.

Općina Motovun podnijela je prijavu za dodjelu sredstava iz IPARD programa 17. svibnja 2012. godine, a Ugovor o dodjeli sredstava potpisan je 29. listopada 2014. u Zagrebu s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, izvijestio je Pahović. Općina je provela i postupak javne nabave za izvođenje radova, a kao najpovoljniji ponuđač izabrana je Niskogradnja Hren d.o.o. iz Donje Stubice i Astra international inženjering d.o.o. iz Zagreba, kojima će biti povjerena gradnja koja bi, prema Pahovićevim najavama, trebala započeti sredinom siječnja iduće godine, a dovršena prije početka turističke sezone.

Naime, kako kaže Pahović, turizam je za Motovun izuzetno važan pa se nikakvim radovima ne želi onemogućavati turistima dolazak u Motovun, ili na bilo koji način otežavati im boravak u gradu Velog Jože. Ukupan iznos investicije, dakle ove prve faze gradnje kanalizacije i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda iznosi devet milijuna kuna, bez PDV-a, a ostatak od 1,8 milijuna kuna (bez PDV-a) Općina Motovun podmirit će iz vlastitih sredstava.

Po dovršetku radova na dva kilometra dugoj kanalizaciji s pročistačem stvorit će se uvjeti za spajanje 160 priključaka, a prometnice, na Kanalu i Ulica Rižanske skupštine, dobit će u zonama obuhvaćenim gradnjom novi sloj asfalta. Nakon ove prve faze slijede još dvije faze gradnje kanalizacije, i to u Gradiziolu, prema starogradskoj jezgri, a nakon toga na Trgu Josipa Ressela i unutar gradskih zidina.

Za gradnju kanalizacije Općina Motovun kreditno će se zadužiti kod komercijalne banke, a dio sredstava očekuje se i od prodaje zgrade nekadašnjeg Doma za starije osobe, a budući da općina nema kredita i da joj je financijsko stanje stabilno ne očekuju se poteškoće u realizaciji ovog projekta. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter