Grad Vasca da Game i arhitektonskih cuda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lisabon je glavni grad Portugala i jedna od europskih metropola. Kao takav, primamljiv je turistima, a svojim carima primorat ce i svakog slucajnog prolaznika da barem koji dan provede lutajuci njegovim, mozaicima poplocanim, ulicama i trgovima. No kao i svaki veliki grad, krije i trošne kucice u kojima žive njegovi siromašniji stanovnici. Ima dvostruko više stanovnika od našeg Zagreba, podzemnu željeznicu, mnogo imigranata iz Afrike, a gotovo svi stanovnici razumiju engleski ili ce vam barem pokušati objasniti gdje se nalazi ono što tražite. Cijene u Portugalu su slicne onima u Hrvatskoj, a Lisabon slovi kao jedna od najjeftinijih i najsigurnijih europskih metropola.

Zaštitni znak grada - veliko dizalo!
U centru su cijene naravno nešto više, ali odmah iza ugla jednog od najljepših trgova, onog Dom Pedra IV, poznatijeg pod nazivom Rossio, može se pojesti fina pizza i to za samo 5 i po eura. Odmah s Rossija gradskim se dizalom Santa Justa, koje je zaštitni znak Lisabona i ima oblik tornja, može popeti do Gornjeg grada poznatijeg pod nazivom Bairro Alto. Rijec je o dijelu grada prepunom restorana, u kojima možete probati tradicionalnu portugalsku kuhinju u kojoj prevladavaju svinjetina i bakalar, te barova u kojima se uz lagano pijuckanje porta ili nekog drugog izvrsnog portugalskog vina može slušati fado. Ima i zanimljivih sakralnih objekata koje valjda posjetiti, no svojom impozantnošcu više pažnje plijeni tvrdava Castelo de Sao Jorge, nekada sjedište portugalskih kraljeva. Stari dio grada s uskim ulicicama, znan kao Alfama, gradili su Mauri koji su ondje obitavali. No dok iz tog smjera krecete prema centru, nailazite na trošne kucice s pocetka price i njihove siromašne stanare.



Na zapadu ništa novo…

Posjetitelje posebno zanima krajnji istok te krajnji zapad grada. U ovom potonjem nalaze se Betlehemska kula i samostan sv. Jeronima, oba na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine, a u samostanskoj crkvi svoje je posljednje pocivalište pronašao i sam Vasco da Gama. Iz impozantnog samostana potekao je i tradicionalni recept za ukusne kolacice poznate i kao Pasteis de Belem, koji se mogu kušati u obližnjim kavanama. Odmah preko puta samostana, nalazi se i Spomenik otkrica, veliko kameno djelo podignuto na estuariju Teja, koji slavi Portugalce koji su imali velike uloge u otkrivanju novih dijelova svijeta. Tek nekoliko metara od spomenika koji ce sigurno doci pogledati baš svaki turist koji se zatekne u Lisabonu - kanalizacijski ispust! No kad se oporavite od šoka i pogleda na smedu vodu koja otjece prema oceanu, pred sobom ugledate prekrasnu Betlehemsku kulu i ubrzo zaboravite što ste vidjeli samo nekoliko trenutaka ranije. Blještavo-bijela kula iz 16. stoljeca oduzima dah, a zateknete li se kraj nje u nedjelju prijepodne, možete je i potpuno besplatno razgledati. Izgradena izmedu 1515. i 1521. kao svojevrsni obrambeni otok, djelo je poznatog arhitekta Francisca de Arrude, a danas je zahvaljujuci nanosima Teja, najvece portugalske rijeke, spojena s obalom. Nedaleko od svih ovih znamenitosti nalazi se jedan od dva velika lisabonska mosta koji premošcuju Tejo - 25. de Abril, kojeg najcešce usporeduju s Golden Gate Bridgeom iz San Francisca.



Istok u znaku EXPO-a `98

Istocni dio grada krije nebrojene atrakcije od kojih je vecina izgradena u povodu održavanja Svjetske izložbe EXPO, ciji je domacin Lisabon bio 1998. godine. Taj dio grada obilježen je impozantnim zgradama moderne arhitekture, no i u tom se dijelu mogu vidjeti prava remek djela složena od tisuca pocakljenih plocica, takozvanih azulejosa, kojima su se nekad oblagale fasade zgrada kako bi se gradnja zaštitila od vlage. Tu se nalazi i lisabonski oceanarij, jedan od najvecih u Europi, a kad izadete iz njega, mostom ili pak panoramskom žicarom, koji oboje prolaze iznad voda Teja, dolazite do 145 metara visokog tornja Vasco da Gama, takoder izgradenog za EXPO. Njegova celicna konstrukcija predstavlja jedro karavele, vrste brodova kojima su portugalski moreplovci osvajali oceane. Na vrhu tornja se inace nalazio vidikovac i luksuzni restoran, no toranj je 2006. godine zatvoren za javnost. Dok je pak bio otvoren, bio je najviša gradevina u Portugalu koja se mogla razgledati iznutra. Tek nešto prije tornja, s lijeve strane, vidi se Pavilhao Atlantico, velika kružna dvorana obicno rezervirana za nastupe velikih glazbenih zvijezda, a nešto dalje nalazi se drugi veliki lisabonski most, onaj koji nosi ime po Vascu da Gami, a koji je ujedno i najduži most u Europi. Uz obalu Teja, od završetka žicare pa do tornja Vasco da Gama vodi i uredeno šetalište uz koje se pružaju brojni restorani koji uglavnom nude riblje delicije. Ne može se reci da su cijene baš kao stvorene za prosjecni studentski džep, ali cak i ako kupite samo sladoled kod nekog od obližnjih sladoledara te izdvojite nekoliko minuta da biste uživali u sutonu promatrajuci rijeku s neke od klupica na šetalištu, Lisabon ce vam sigurno ostati u lijepom sjecanju.


Podijeli: Facebook Twiter