Grad umjetnika ugostio 363 slikara iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Austrije

Slikarica Barbara Cetina i Furio Radin uz prvonagrađeni rad (M. RIMANIĆ)
Slikarica Barbara Cetina i Furio Radin uz prvonagrađeni rad (M. RIMANIĆ)

Proteklog vikenda u Grožnjanu je održan 22. Međunarodni slikarski natječaj Grožnjan Ex tempore, na kojem su sudjelovala 363 slikara iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Austrije. Oni su za sudjelovanje na natječaju, kojem je tema bila "Grožnjan-istarski krajolik", ovjerili 572 podloge, od kojih su 455, kao gotove slike, predane na ocjenjivanje i tijekom cijele protekle nedjelje bile izložene na gradskim ulicama. Osim članova međunarodnog žirija u sastavu Renzo Grigolon, Chiara Pirozzi, Giovanna Felluga, Majda Božeglav

Japelj, Lorella Limoncin Toth i Eugen Borkovsky, slike je razgledao veliki broj namjernika koji su samo zbog ljubavi prema likovnoj umjetnosti pohodili Grožnjan.

Vrijedne nagrade

Stručni žiri sastavljen od povjesničara umjetnosti, likovnih kritičara i umjetnika nakon pomnog razgledavanja izloženih radova nije imao nimalo lak zadatak, jer od 455 slika izabrati najbolje nije je jednostavno. No, ipak je odlučio da prvu nagradu u vrijednu 2.500 eura dodijeli Barbari Cetina iz Rijeke, za sliku bez naslova, jer se njen rad odlikuje kompozicijskom jasnoćom, a u kojem pisana memorija postaje memorija pejzaža. Druga nagrada i 1.500 eura pripala je Alenu Šimokoviću, također iz Rijeke, jer se njegov rad, pod nazivom "Migracija" odlikuje aktualnošću tematike te idejom pejzaža u stalnoj mijeni. Treća nagrada i 1.000 eura pripala je Helene Hotzendorfer iz Graza za sliku "Grožnjan", zbog originalnog prikaza pejzaža koji nastaje vođen podsviješću. Nagradu Grada Grožnjana vrijednu 1.000 eura dobila je Mesi List iz Graza, za sliku bez naslova. Prva nagrada sponzora "Art Group-Battello Tipografia-Mongolfiera" iz Trsta vrijedna također 1.000 eura pripala je Brunu Palladinu iz Rijeke za rad "Geometrie istrane". Druga nagrada sponzora "Ditta Geoca di Trieste e Associazone Giocomondo di Triste" također vrijedna tisuću eura došla je u ruke Eve Schlitzer iz Weitersfelda za sliku "Ready for Grožnjan". Treću sponzorsku nagradu, a to je samostalna izložba u Gradskoj galeriji "Fonticus" u Grožnjanu, dobila je Nataša Bezić iz Buja za sliku "La famiglia moderna".

Veliki broj radova

Prije dodjele nagrada Claudio Stocovac, načelnik Općine Grožnjan izrazio je zadovoljstvo velikim brojem sudionika i ostvarenjem velikog broja zanimljivih likovnih ostvarenja. Predsjednik Talijanske unije Furio Radin također nije krio zadovoljstvo velikim brojem dobrih radova, primjećujući kako se na više njih oslikava aktualno stanje u većem dijelu Europe koja se suočava s velikom izbjegličkom krizom. Aktualnost mnogih radova, ne samo u tematskom već i izražajnom smislu istakao je i Renzo Grigolon, slikar, profesor i kulturni djelatnik iz Trsta. 

Treba dodati i da je na ovogodišnjem Ex temporeu sudjelovao veliki broj mladih autora, ali nažalost posebne nagrade za mlade autore ove godine nisu dodjeljivane. Oni i stariji kolege nastojali su likovno promišljati krajolik, a iako je tema bila "Grožnjan - istarski krajolik" ne treba očekivati da će se autori ograničiti doživljajima grada Grožnjana i krajolika koji ga okružuje. Dakako bilo je radova koji se nisu pomakli s gradskih ulica ovog slikovitog gradića, brežuljaka, polja, vinograda i maslinika koji ga okružuju. Međutim, većini umjetnika krajolik, zapravo pejzaž predstavljao je samo poligon za izražajno istraživanje, ali i opažanje i komentiranje pojava, zapravo promjena i zbivanja u prostoru u pejzažu, u krajobrazu kao pozornici s koje doživljaji, kao naslikani prizori odlaze u prošlost, možda i u povijest.

Odlična organizacija

Grožnjan Ex tempore nije bilo jedino, ali je bilo središnje događanje proteklog vikenda u Grožnjanu. Naime, svi koji su ga pohodili mogli su posjetiti sajam antikviteta i domaćih proizvoda, te kušati tartufe i odlična lokalna vina. I sve to uz glazbu Sergia Pavata. To je upotpunilo događanje, ali i potvrdilo da je Grožnjan doista Grad umjetnika upravo onakav, ako ne još kvalitetniji nego što ga je 1965. bio zamislio kipar Aleksandar Rukavina osmislivši likovnu koloniju "Grožnjan - grad umjetnika". Zahvaljujući njemu i pokoljenima umjetnika koji su nakon njega slijedili i nastavili ovu ideju, Grožnjan je danas u široj regiji afirmiran Grad umjetnika. Stoga je razumljivo da se na jednoj takvoj manifestaciji kao što je Grožnjan Ex tempore svake godine okuplja veliki broj umjetnika i ljubitelja umjetnosti. Upravo zbog toga, organizatori Ex temporea, Talijanska unija iz Rijeke, tršćansko Narodno sveučilište te Općina i Zajednica Talijana Grožnjan, zaslužuju priznanje za organizaciju, ali i ustrajnost u održavanju manifestacije koja oplemenjuje grad, njegove žitelje i posjetitelje. (Zapisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter