Grad: Umjesto odsjecenih borova zasadit cemo druga stabla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog sjece desetak zdravih borova na gradskom kupalištu Valkane i popratnog uništavanja šume Lungomare zeleni telefon nazvali su u posljednjih nekoliko dana brojni ogorceni gradani.

Tragom njihove prijave clanovi Zelene Istre kontaktirali su Grad Pulu te su od Odsjeka za održavanje javnih i zelenih površina dobili odgovor da je nalog za sjecu dao upravo Grad. On ju takoder provodi, a postupak nadležni objašnjavaju rijecima da su borovi "možda zdravi, ali predstavljaju opasnost zbog nagnuca".

Prema priopcenju za medije Zelene Istre, clanovi udruge su reagirali na takav odgovor jer nagnuce ne opravdava pretjeranu sjecu šumice. No, u Gradu su naišli na nerazumijevanje te su nadležni odluku branili argumentom prema kojem se navedeno podrucje ne vodi kao šumsko, vec kao zelena površina.



Tada su aktivisti doznali i da borik nece biti obnovljen, nego da ce postepeno biti zasadivane druge vrste stabala. Grad su takoder upozorili na neprimjereno vrijeme izvodenja radova buduci da je ovaj period od životnog znacaja za divlje svojte, koje se trenutno razmnožavaju ili vec skrbe o pomlatku.

Sjecom se ne samo uništavaju gnijezda ptica, vec se ometa i prijeko potreban mir svih ondje prisutnih životinjskih vrsta. Medutim, niti ovo upozorenje nije uspjelo pokolebati nadležne.

"Takozvano uredenje šume uvijek se odnosi iskljucivo na uklanjanje stabala, a u susret se izlazi samo investitorima i pojedincima, i to nauštrb zelenog fonda. Svojim pozivima gradani pokazuju da su vezani uz Lungomare i uz borovu šumu, vjerojatno zato što je dio starije generacije sudjelovao u njezinoj sadnji.

Buduci da nismo uspjeli sprijeciti njezino uništavanje, molimo gradane da svoj stav jave direktno nadležnom procelniku na broj 371-800", zakljuceno je u dopisu.


Podijeli: Facebook Twiter