Grad umaškoj djeci skoro ukrao Djeda Mraza


Nekada je jedan od ljepših događaja u životu umaške djece bio doček posebnog gosta, Djeda Mraza ili Božićnjaka koji je s dalekog sjevera stizao u Umag brodom, vlakićem, u kočiji koju su vukli lipicanci ili na motorima u pratnji umaških bajkera da bi samo na trenutak razveselio djecu, donoseći im dugoočekivan poklon. Međutim, ove se godine u javnosti strelovitom brzinom prolomila vijest da je Djed Mraz u besparici i neće pronaći put do Umaga. Naime, na vratima umaških dječjih vrtića osvanulo je priopćenje kojim se obavještavaju poštovani roditelji da djeca u predškolskim ustanovama neće dobiti poklone od Djeda Božićnjaka i slijedom navedenog zamoljeni su da poštuju odluku Grada Umaga i Vrtića i NE (velikim slovima) organiziraju se po grupama kupujući od vlastitih novčića poklone i ne donose ih kako bi ih dijelili na druženjima unutar ustanove.

Politika i rasprava na Fejsu

Iz Društva "Naša djeca" pristiglo je pojašnjenje da je Grad Umag svake godine osiguravao u proračunu 100.000 kuna za kupnju poklon-paketića koje su iz DND-a selektivno pribavljali ovisno o uzrastu djeteta i distribuirali Djedu Mrazu. Radilo se o 1.200-1.300 poklon-paketića. Međutim, s obzirom da je Grad Umag omogućio roditeljima korištenje besplatne usluge dječjih vrtića u 2017. godini, za ovu godinu instrument ostvarenja programskog zadatka "Djed Mraz", DND-u nije omogućen.

Krenule su kontroverzne reakcije, kod zaposlenih u ustanovama, roditelja i široj javnosti. Gradom se proširila priča o umaškom "Grinču" koji je ukrao djeci Božić, a na društvenim mrežama jedni su hvalili i branili odluku Grada, dok su je drugi kudili u nevjerici da Grad Umag ne može pronaći još toliko novca u proračunu za posjet Djeda Mraza i božićni dar koji mališani očekuju. Najviše zamjerki imali su roditelji školaraca i djece koja nisu obuhvaćena predškolskim odgojem, jer su ih tom odlukom, opet, na neki način diskriminirali u odnosu na roditelje vrtićke populacije.

Jedan je roditelj, pak, revoltirano kritizirao nedavno proširen vozni park u Gradu i kupljeno novo vozilo za 150.000 kuna te luksuzno preuređen ured gradonačelnika. Za mnoge je to antipedagoška i represivna mjera jer su se političari umiješali u trokut: dijete-vrtić-roditelj. Skupina fejsera pozdravljala je gradsku odluku i gradsku vlast koja im je osigurala besplatne vrtiće što im je omogućilo znatne uštede u kućnom budžetu. Bilo je roditelja koji su se uhvatili u "fight" s Djeda Mrazom, smatrajući da mu nije mjesto u stvarnom dječjem životu i da djeci treba kazati istinu... (Sanja BOSNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter