Grad Umag ulaže 36 milijuna kuna u izgradnju vrtića i škole


Nakon izgradnje novog vrtića u Babićima, rekonstrukcije vrtića u Bašaniji, Moeli i Juricanima, Grad Umag ponovno ulaže u odgojno-obrazovnu infrastrukturu. Upravo započinje s izgradnjom nove područne škole i vrtića u Petroviji, a krajem se godine kreće s izgradnjom novog centralnog dječjeg vrtića u Komuneli.

Područna škola i vrtić u Petroviji sastojat će se od tri učionice za prva četiri razreda osnovne škole, učionice za djecu vrtićke i jasličke dobi, te ured za aktivnosti Mjesnog odbora Petrovija. Dovršetak radova očekuje se u lipnju 2016. godine, a investicija će koštati šest milijuna kuna. Površina čestice na kojoj će se graditi novi vrtić i područna škola u Petroviji iznosi 1.000 metara četvornih dok površina zgrade iznosi 740 kvadrata.

- Idućeg tjedna predstoji potpisivanje ugovora s izvođačima radova, nakon čega započinje izgradnja, rekao nam je pročelnik gradskog odjela za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc.

Koncem godine, Grad Umag kreće s još jednom investicijom na području odgoja i obrazovanja, a riječ je o izgradnji centralnog dječjeg vrtića u Komuneli, čija će investicija iznositi 30 milijuna kuna. Vrtić će biti izgrađen na površini čestice od 3.670 četvornih metara, a površina zgrade iznosit će 2.784 kvadrata.

Biti će namijenjen za 200 do 250 djece, raspoređenih u 10 odgojno-obrazovnih skupina i to pet jasličkih i pet vrtićkih. Unutarnji prostori zgrade će sadržavati sobe dnevnog boravka s pratećim prostorima, dvodijelnu dvoranu, prostore za likovnu i glazbenu radionicu, prostore za odgojno-zdravstvene djelatnike i upravu, kuhinju koja bi služila za sve predškolske ustanove Umaga te gospodarske prostore.

Dvodijelna dvorana će se koristiti za provedbu sportskog programa, sportskog i rehabilitacijskog programa za djecu s teškoćama integriranu u odgojne skupine, organizaciju različitih priredbi i programa za polaznike vrtića. Vanjski prostori ustanove sastojat će se od zajedničkog igrališta dječjih jaslica i zajedničkog igrališta dječjeg vrtića. Prostor igrališta sadržavat će grupna igrališta, prostore za sprave za igru i razonodu jaslica i vrtića, pješčanike, cjelovitu zelenu površinu za zajedničke igre, poligon za vožnju, stazice te povrtnjak. Uz objekt vrtića predviđeno je parkiralište
za roditelje i radnike, a procjenjuje se potreba zapošljavanja 20 odgajateljica, odnosno ukupno 32
djelatnika.

Grad Umag ima u planu osigurati mjesto u vrtićima za svu djecu. Za osiguranje uvjeta za svako se
dijete mjesečno izdvaja 3.000 kuna, od čega čak 2.400 kuna pokriva Grad Umag.

- Što se tiče škole u Petroviji, izuzetno smo sretni što će se djeca nakon tri godine vratiti u školske klupe. Posebno hvala roditeljima na susretljivosti i strpljenju cijelo ovo vrijeme, zaključio je Šmalc.(Tea GRGIĆ)






Podijeli: Facebook Twiter