Grad Umag nastavlja sve započete razvojne projekte i u idućoj godini

Ilustracija
Ilustracija

Na početku posljednje sjednice Gradskog vijeća Umaga gradonačelnik Vili Bassanese predstavio je prijedlog proračuna za 2018. godinu s projekcijama za 2019. i 2020. godinu i pripadajućim programom javnih potreba. Ukupno planirani prihodi u 2018. godini iznose 171.155.000 kuna, od čega se 47.271.361 kunu odnosi na nenamjenske prihode, a 78.438.347 kuna na namjenske prihode. Raspoloživa sredstava iz prethodnih godina (višak/manjak) prihoda iznose 29.929.890 kuna. Ukupno planirani rashodi za sve proračunske korisnike povećani su za 2.070.266,4 kune u odnosu na 2017. godinu pa su tako planirana u visini od 30.863.805,41 kunu. 

Ravnateljica ne treba znati engleski 

- I sljedeća godina bit će razvojna jer nastavljamo sa zacrtanim projektima, od uređenja bike staza, javne rasvjete, Gradskog trga, izgradnjom Posovih stanova za mlade, sportskom zonom, uređenjem gradske luke, javnih površina i parkova, parkom Humagum, gradskom tržnicom i projektom energetske obnove zgrada, naveo je Bassanese, pozivajući vijećnike da dostave svoje prijedloge.

Točke dnevnog reda vezane uz nastavak procedure oko osnivanja novih Agencija u gradu Umagu čije je osnivanje pokrenuto na protekloj sjednici Gradskog vijeća, su prošle uz primjedbe nezadovoljnih vijećnika iz redova IDS-a. Naime, uz obrazloženje pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Slaviše Šmalca, razmatrano je usvajanje odluke o davanju prethodne suglasnosti na prijedlog statuta Agencije za organizaciju manifestacija i događanja na području Umaga Festum, koji je prihvaćen bez opaski, dok je sedam IDS-ovca ostalo suzdržano. Vezano za razmatranje i usvajanje odluke o davanju suglasnosti na prijedlog Statuta Agencije za razvoj grada Umaga RAZUM, vijećnik IDS-a, Daglas Koraca predložio je dopunu tekstualnog dijela Statuta u članku 15. koji se odnosi na financiranje rada Agencije predlažući da se dopiše i financiranje iz EU fondova. Predlagač je prijedlog prihvatio. U članku 28 koji predviđa da ravanatelj/ica ustanove mora govoriti hrvatski i talijanski jezik, Koraca je predložio da se ugradi i engleski jezik jer je to službeni jezik u EU kojim se korespondira, naime, svaka komunikacija sa koordintorima fondova i Briselom, čak i na dnevnoj bazi vodi se na engleskom jeziku. Šmalc prijedlog nije prihvatio, uz obrazloženje, da se ulaskom Hrvatske u EU može koristiti ravnopravno i hrvatski jezik te da uloga ravnateljice nije prijeporna ukoliko ne govori engleski jezik. 

Slobodan pristup plaži u Alberima 

Diskusija se razvila prilikom razmatranja i usvajanje prijedloga odluke o davanju koncesije u svrhu gospodarskog korištenja morske plaže na pomorskom dobru u Alberima. Prema mišljenju stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru Grada, proizišao je prijedlog da se koncesija daje tvrtki Skiper operacije na 16 godina. Područje pomorskog dobra koje se obuhvaća je 2.220,74 kvadrata, a procijenjena vrijednost koncesije iznosi 767.330 kuna. Otvorivši diskusiju, Dario Makovac (IDS) konstatirao je da se jedan dio koncesije proteže na savudrijsku lučicu, pa smatra da bi to moglo imati negativan utjecaj na buduće radove u luci, odnosno poboljšanju uvjeta u luci.

- Već 15 godina u lučici nije ništa izgrađeno, a predviđena je izgradnja marine. Lučica kao takva, privezište, ostaje pod ingerencijom Lučke uprave. Buduća uređena plaža, samo se rubnim dijelom dotiče lučice, a u ugovoru je definirano da će vlasnik Kempinskog, ostaviti slobodan pristup građanima i stanovnicima za nesmetano korištenje, rekao je Bassanese i naglasio da članak 11 spomenutog ugovora predviđa i mogućnost raskida.

(Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter