Grad Umag još uvijek nema odlagalište građevinskog otpada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nadomak stambenog naselja Špinel u kojem se grade nove prometnice i ostala infrastruktura za potrebe proširenja naselja, te rubnim dijelovima naselja Ungarija gdje su u tijeku veliki radovi na prometnicama za poduzetničku zonu Ungarija, niknula su velika, divlja odlagališta građevinskog inertnog otpada.

Na poziv stanovnika tog naselja i naselja Kmeti, šetajući biciklističkom stazom uz rubne dijelove buduće prometnice Ungarija (jug) u duljini od oko dva kilometra naišli smo, gotovo na svakih pedesetak metara, na besprizorna djela ljudskih ruku, "ekološke bombe" stanovnika Umaga, koji vole isticati kako žive u visoko razvijenoj i najuređenijoj jedinici lokalne samouprave. 

Velika ulaganja Grada u zaštitu okoliša 

Uzimajući u obzir činjenicu da je Grad Umag krajem 2016. godine uspješno sagradio odlagalište neopasnog komunalnog otpada u Picudu na svom području, investiciju tešku 13,3 milijuna kuna sredstvima iz Kohezijskog fonda i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, postavši tako prvi grad u Istri kojemu su dodijeljena bespovratna sredstva za projekt sanacije odlagališta komunalnog otpada, pribrajući k tome njegovo sudjelovanje u provedbi projekta Diva – projekta sanacije ilegalnih odlagališta otpada (u što je uloženo 670 tisuća kuna) s ciljem razvoja svijesti kod građana o štetnosti divljih odlagališta, apsurdnost takvog stanja u prostoru, ubrzanog rasta divljih odlagališta na području Umaštine (Savudrija, Lovrečica – Babići, Sveti Vid, Kmeti, Ungarija...) postaje sve upitnija. Sličan problem, ali s kućanskim otpadom, pojavljivao se tijekom ljetnih mjeseci kada je nekolicina stanovnika i turista, ukazivala i na hrpe neodvezenog komunalnog smeća obraćajući se redakciji našeg lista, ne bi li upozorili odgovorne na tu nemilu pojavu, jer su unatoč neposrednim intervencijama prema njima ostali neuslišeni. Da li je zakazao čovjek ili sustav? 

Prvo najbliže odlagalište u Novigradu 

Odgovore smo zatražili na više adresa. Prvo smo od nekih većih građevinskih poduzetnika saznali da na području grada Umaga ne postoji legalno odlagalište građevinskog inertnog otpada i da su prisiljeni odvoziti ga na odlagalište u susjedni Novigrad i Poreč, potvrđujući nam kako "neosvješteni" to čine po umaškim šumama. Direktor tvrtke Neapolis Patrik Fabac potvrdio nam je da Umageži koriste njihovo odlagalište, ali zbog ograničenog kapaciteta (predviđen je samo za potrebe Novigrađana) limitiraju prihvat dovoza iz Umaga.

U umaškom komunalnom poduzeću 6. Maj, dobili smo odgovor da njihov djelokrug rada predviđa samo komunalni otpad te da ne postoji odlagalište za građevinski otpad u Umagu. Kazali su da je gradskim prostornim planom za te svrhe predviđena lokacija na području zone Valdemat. 

Država vlasnik dijela čestica u zoni 

Preciznije informacije o odlagalištu građevinskog otpada dobili smo iz Ureda gradonačelnika iz kojeg priopćuju da je Grad Umag osigurao svu potrebnu dokumentaciju i sredstva za izgradnju odlagališta građevinskog otpada na području Valdemata, ali još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi s državom koja je vlasnik dijela čestica na tom području što se očekuje u skoro vrijeme. Do tada iz Grada Umaga građane upućuju da građevinski otpad odvoze u postojeće, legalne deponije na području Istre. Odgovor, da li komunalni redari naplaćuju kazne za nesvjesno i nezakonito odlaganje otpada i uništavanje prirode i što se poduzima po pitanju zaštite okoliša, nismo dobili. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter