Grad Umag jednostrano ukinuo kolektivni ugovor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zašto je Grad Umag jednostrano otkazao kolektivni ugovor za zaposlene u gradskoj upravi još 7. lipnja, a o tome nadležni županijski sindikat obavijestio tek prekjucer, nismo uspjeli saznati od gradonacelnika Vilija Bassanesea.

Informacija je Glasu Istre stigla od županijskog povjerenika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Denisa Buršica iz Pule, ali komentar druge strane nismo mogli dobiti. Poslali smo službeni upit elektronskom poštom u srijedu, isti dan navecer postavili pitanje direktno, da bismo jucer od šefice gradonacelnikovog ureda doznali da ce se na tu temu iduci tjedan održati konferencija za novinare.

- Naš je sindikat mjesecima vodio kolektivne pregovore s Gradom, koji nije prihvatio ni jedan naš prijedlog, vec je nametao samo svoja rješenja, i to u cijelosti. To je sramotno, na djelu je samovolja. Poslodavac je tijekom kolektivnih pregovora smanjio osnovicu za 300-tinjak kuna, nije ga bilo briga za pregovore. Mnogi gradonacelnici se ponašaju kao carevi i kao da su gradovi njihovo vlasništvo.

Od kada su ukinuta poglavarstva zapravo se nema s kim pregovarati osim s lokalnim šerifima. U ovom slucaju Bassanese je ovlastio jednog procelnika, jer on na pregovore ne dolazi. Ocito mu malo znacimo kad smo nakon mjesec dana službeno saznali da je otkazan kolektivni ugovor, a o cemu prethodno nije obaviještena niti naša povjerenica u umaškoj gradskoj upravi, objasnio je Buršic.

Zasad su pregovori prekinuti, a za nastavak se ceka poziv iz Grada. Županijski povjerenik napomenuo je da su na dosadašnjim pregovorima dobili samo ultimatume u stilu "ili uzmi ili ostavi", pri cemu se podrazumijeva da sindikat nece potpisati kolektivni ugovor u kojem se totalno ruše zaposlenicka prava.

- Htjeli smo napraviti aneks kolektivnog ugovora u dijelovima za koje smo htjeli pregovarati, ali svaka stavka, bilo visina place, jubilarne nagrade, odredeni dodaci i slicno, odbijena je. Sad je nastao vakuum koji ce trajati tri mjeseca do potpisivanja sljedeceg kolektivnog ugovora (ako se to dogodi) u kojem Grad mora donijeti neki pravilnik, jer nešto mora postojati.

Opet smo natjerani na pregovore, a gradonacelnik, ili netko od njegovih, pozvat ce nas kad njima bude pasalo. Lijepo znaju da ce se u Europskoj uniji morati poštivati kolektivni ugovori koji moraju biti potpisani, tako da ce biti prisiljeni pozvati nas. No, mi cemo se ovaj put puno bolje pripremiti, jer sad znamo s kime imamo posla, kaže Buršic.

Podsjetio je da Bassanese stalno u javnosti istice da su djelatnici umaške uprave najbolje placeni u Istri, ali je li to zaista tako? Buršic je dodao da možda gradonacelnik pritom misli na sebe i ostale dužnosnike i procelnike koji su odlicno placeni, ali ne i na djelatnike.

- Njihove velike place sigurno podižu visinu prosjecne place u gradskoj upravi, zakljucio je Buršic.


Podijeli: Facebook Twiter