Grad udahnuo antiku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Centar Pule u petak je u potpunosti živio antickim štihom nakon što je dan ranije otvorena trodnevna manifestacija desetih Dana antike - Pula Superiorvm na Forumu. Uz cjelodnevni tradicionalni sajam na Forumu je ujutro bilo iznimno zanimljivo. Ondje je bio smješten djecji kutak Birikinus u sklopu kojeg su pulski vrticarci i osnovnoškolci imali priliku osobno doživjeti duh antickog doba.

Pod motom "kruha i igara" djeci iznimno zanimljive igre održavale su se cijelo jutro. Veliko je ushicenje vladalo jer ipak su to bile igre s gladijatorima, koji vec tradicionalno na Dane antike u Pulu stižu iz Madarske, njihovog kulturnog društva i borbenog kluba Collegium Gladiatorium, te uvijek vrijednim animatorima pulske udruge Birikina. Uz gladijatorske simulacije postali su tako sudionici pravih antickih igara.

Najboljim ekipama iz igri štafete, skakanja u dalj, trije - školice dodijeljene su zlatne, srebrne i broncane medalje od terakote koje su za ovu prigodu izradili polaznici pulskog Doma za djecu, mladež i odrasle osobe s cerebralnom paralizom.

Djeca su i kreativno izražavala svoje videnje antike - oslikavanjem platna bobicastim plodovima, izradivanjem mozaika te reljefnim ukrašavanjem rimskog novca na poklopcima od caša jogurta. Gledali su, ali i sudjelovali u predstavi o starom Vespazijanu koji je tražio svoju ženu. Predvodeni upravo ovim carem, njegovom ženom i legionarima zaputili su se do Gradske knjižnice i citaonice gdje je otvorena izložba djecjih radova na temu antike.



Tijekom cijelog jutra, anticka atmosfera vladala je i Portaratom. Ondje su na svoje došli svi koji su htjeli kušati delicije proizašle iz antickih receptura u pripremi majstora kuhinje Ljudevita Sabe, Roberta Perica i Bojane Zenzerovic. Brojni su posjetitelji svoja osjetila nagradivali rapsodijom okusa spravljenih na bazi jecma, raža, koštunjavog voca, datula, groždica, heljde, svježeg sira, maslinovog ulja, meda, maka, jaja i raznog povrca. Uz slatka i slana anticka jela kušao se, kako i spada, ukusan mulsum, odnosno bijelo vino s medom.

Život iz doba antike na ovom se trgu tijekom sva tri dana održavanja manifestacije predocava na razne nacine. Tu su zanatlije koji demonstriraju izradu predmeta od drva, gline, pletenje košara i boca, zatim proizvodaci brašna, kamenih sirnica, mozaika, a mogu se ondje kušati prirodni zacini i mirodije za cajeve i kupke.

Tijekom subotnjeg programa takoder ce se moci vidjeti i kušati sve cari antike na Forumu i Portarati, a u 10 i 11 sati zainteresirani mogu s Portarate krenuti u razgled antickog grada pod strucnim vodstvom. Središnji dio manifestacije vec se tradicionalno održava u Areni, gdje ce, s pocetkom u 19.15 sati, poceti borbe gladijatora i anticki nogomet. Prije toga, za 18.30 sati najavljen je defile legionara i gladijatora s Portarate, preko Foruma do Arene. Za kraj tu je Toga party u bistrou Qpola u 23 sata.

Besplatno se, kao i prethodna dva dana, mogu pogledati izložbe u Arheološkom muzeju "Ugledne Rimljanke i Rimljani iz Arheološkog muzeja Istre", u galeriji Amfiteatar "Vicus teuto - od rimskog doba do nomadskih jurti" te u Gradskoj knjižnici "Verba volant, scripta manent", kao i ona djecjih radova. (S. ROJNIC SINKOVIC, snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter