Grad: U Puli je i dalje obavezno plaćanje usluga parkiranja

Jedino je Gradsko vijeće ovlašteno uređivati promet u Puli (N. LAZAREVIĆ)
Jedino je Gradsko vijeće ovlašteno uređivati promet u Puli (N. LAZAREVIĆ)

Nakon što je Visoki upravni sud Republike Hrvatske poništio određene članke Odluke o uređenju prometa na području Grada Pule, i to zbog toga što ih je donio gradonačelnik umjesto Gradskog vijeća, postavlja se pitanje kako će se to odraziti na reguliranje parkiranja u gradu.

Vijeće ne može prenositi ovlasti

U postupku ocjene zakonitosti općeg akta, a u povodu obavijesti koju je podnio odvjetnik Luka Kučerka koji zastupa Enza Silvija iz Bala, Visoki upravi sud RH je odlučio podnesak uzeti u rješavanje kao obavijest građana i pokrenuo postupak za ocjenu zakonitosti dvije odluke - o uređenju prometa u Gradu Puli i o uređenju prometa na području Grada Pule. Spornim je sud proglasio osam članaka (3, 4, 9, 11, 12, 15, 18 i 20) i zaključio da je jedino Gradsko vijeće Grada Pule ovlašteno uređivati promet na svom području, odnosno donositi odluke kojima uređuje parkirališne površine i način parkiranja, zabrane parkiranja i mjesta ograničenog parkiranja. Takav zaključak sud je donio jer niti jednim zakonom nije dana ovlast izvršnom tijelu jedinice lokalne samouprave (gradonačelniku) da donosi akte kojima uređuje promet na svom području, kao što nije dana ni ovlast predstavničkom tijelu (Vijeće) da svoje ovlasti prenese na izvršno tijelo.

Stoga je odlučio da je Gradsko vijeće prekoračilo ovlasti davanjem ovlasti gradonačelniku i gradskom odjelu za uređivanje prometa na svom području, zbog čega je pojedine članke odluke valjalo ukinuti. Isto tako, sud nije ocijenio nezakonitim obavljanje poslova upravljanja i organizacije parkiranja, naplatu i nadzor parkiranja, te druge poslove na javnim parkiralištima od strane Pula parkinga kao pravne osobe određene od gradonačelnika jer Pula parking izvršava odluku koju, prema Statutu Grada Pule, gradonačelnik ima pravo donijeti u obavljanju izvršne vlasti. Na kraju sud zaključuje kako ukinute odredbe Odluke o uređenju prometa na području Pule prestaju važiti danom objave presude u Narodnim novinama. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter