Grad sufinancira obnovu procelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Vodnjan sufinancirat ce do 50 posto troškova sanacije i obnove procelja privatnih gradevina u povijesnim jezgrama Vodnjana, Galižane i Peroja. Uz pomoc novca iz gradskog proracuna moci ce se obnoviti u Vodnjanu zgrade i uglovnice u Trgovackoj i Ulici Castello te na Župnom trgu, u Galižani u Ulici Michele della Vedova, Sant' Isepo i na Velikom trgu, a u Peroju u povijesnoj jezgri od crkve sv. Spiridona do crkve sv. Stjepana.

Do 30. studenog zaprimaju se prijave vlasnika, suvlasnika ili upravitelja zgrada koji su zainteresirani za obnovu, kada ce biti poznat i broj zgrada cija ce se procelja obnavljati te sredstva koja ce se za to izdvojiti iz proracuna za 2010. Za one koji budu zadovoljili sve uvjete javnog poziva i koji imaju kompletnu dokumentaciju na temelju koje je moguce vrlo brzo poceti radove, omogucit ce se sufinanciranje troškova vec u ovoj godini.

Nakon što se svi zainteresirani jave i nakon što bude prihvacena odluka o provodenju postupka sanacije ili obnove pojedinog procelja, vlasnici, suvlasnici, odnosno upravitelj gradevine pokrenut ce postupak ishodovanja konzervatorskih uvjeta i dobivanja suglasnosti Konzervatorskog ureda. Grad ce procijeniti najpovoljnije ponude, a nakon toga potpisat ce se ugovori o sufinanciranju.

Tek nakon što procelja budu gotova, Grad ce isplatiti pola troškova izvodacu radova. O uvjetima konzervatora, dogovoru s vlasnikom i suglasnosti Grada ovisit ce i izbor boje za fasade. Razne instalacije, kablovi i drugi rekviziti koji sada "ukrašavaju" vodnjanska procelja najvjerojatnije ce se uz suglasnost vlasnika, distributera elektricne energije ili telefonskih usluga premjestiti.


Podijeli: Facebook Twiter