Grad sudskim putem iseljava stanare Valovina

Kamp Valovine (D. ŠTIFANIĆ)
Kamp Valovine (D. ŠTIFANIĆ)

Iako je nakon zadnjih napisa o tome kako je nezakonito useljavanje u bungalove kampa Valovine Grad Pula pokušao riješiti rušenjem neuvjetnih objekata, u kampu ipak nema mira. Upravo ovih dana održavaju se ročišta na temelju tužbe koje je Grad Pula podignuo zbog neovlaštenog posjeda protiv tamošnjih stanovnika kojih je, ipak, sve više. Kako saznajemo, u kamp je tako stiglo čak 105 poziva da se odazovu na ročišta, po dvoje u istom terminu, a koja su se počela održavati već krajem siječnja.

Voda šikljala šest i pol sati

No, situacija u kampu poprilično je zamršena. Ima tako onih koji su imali pravo boraviti u kampu, bivši djelatnici MORH-a i ratni vojni invalidi koji su umirovljeni s različitim stupnjem oštećenja. Također, ima i onih koji su stigli po pozivu bivših branitelja koji su napuštali bungalove te zvali prijatelje za koje su znali da su u nezavidnoj financijskoj situaciji da se usele ovdje. Ima i onih koji su došli po informacijama dobivenim u Centru za socijalnu skrb, a ima i onih koji nisu imali drugog izbora nego doći pa što bude.

Općepoznata je činjenica da je ranije MORH plaćao i struju i vodu, no onda je, upravo zbog nereda u kampu, donijeta odluka da si branitelji postave svaki svoje brojilo za struju, dok je voda i dalje besplatna, odnosno plaća je - netko! Tko, nismo uspjeli doznati.

- Zato se neki u ovom kampu tako i ponašaju, kaže nam jedan od tamošnjih stanara Josip Vukić i ukazuje da je, eto, prošle subote voda šikljala iz polurazrušenog bungalova čak šest i pol sati, da su ljudi prolazili pored, preskakali slapove koji su se stvorili i mirno odlazili dalje. - Bujica se slijevala kroz cijeli kamp do mora, a oni su zvali mene. Rekao sam im da ćemo zvati policiju koja je na kraju ulovila čovjeka koji je prepilio cijevi i izazvao tu bujicu, ali zar nije suludo da Grad odluči rušiti bungalove da spriječi daljnja useljavanja, a onda ne isključi vodu, nego dođu neki, ukradu cijevi, a iz zidova onda nastavi teći voda?! Eto upravo se to dogodilo, kaže nam Vukić.

"Privremene" 22 godine

I sam je, kaže, dobio poziv da se odazove na ročište, ali nije išao jer se radi o, po njemu, montiranom procesu.

- Što reći na činjenicu da je ročište bilo 27. siječnja, a rješenje suda je donijeto svega tri dana kasnije? Znači da je već bilo napisano. Imamo mi ovdje branitelja koji se spori sa državom oko svoje mirovine i to traje, nećete vjerovati, već devet godina, a ovdje u tri dana sve gotovo. Apsurd je i da nas Grad tuži jer da smo unutra bez valjane pravne osnove, a nas je tu smjestio MORH upravo na temelju sporazuma potpisanim s Gradom i Arenaturistom. I nam je tu dao smještaj. To što se privremeni smještaj otegao na 22 godine, nije naša krivica. Također, Grad navodi da smo odbili napustiti objekt? Ja ih pitam kada me i tko pitao da ga napustim. Nikada nitko, osim što su nas popisivali komunalni redari, a geodeti premjeravali, ali nas nitko nije tražio da napustimo bungalove, ističe nadalje Vukić.

Iako su mu savjetovali da se žali i pozove na dosjelost zemljišta, ne vidi u tome smisla jer mu je Grad, po zakonu, dodijelio zemljište nakon što mu je MORH odobrio kredit za gradnju kuće kojeg će vraćati 25 godina. Iako mu kuća još nije gotova, alternativni smještaj ipak ima, ali Vukić ističe da njegova prava proistječu iz zakona o braniteljima i da on nikoga nije molio, niti im podilazio da bi to ostvario, nego je samo skupio potrebnu dokumentaciju, a onda šest i pol godina čekao kredit. To što se drugi nisu željeli na to odlučiti ili zato što su čekali stanove, kojih više nije bilo za dodjelu, ili zato što su već imali tri kredita pa nisu mogli tražiti još jednog, to, kaže, nije njegova briga, a uskoro više neće biti niti kamp u kojem je proveo čak 22 godine života. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter