Grad Rovinj za poduzetnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kamatu na kredite i to do iznosa od 100 tisuca eura u raznim postotcima - za proizvodne djelatnosti koje su najviše pogodene s tri posto, za smještajne kapacitete u turizmu s jedan, a za ulaganja u poduzetnicke i servisne zone na podrucju Rovinja te ulaganje u standarde poslovanja s dva posto - sufinancirat ce Grad Rovinj.

Program poticanja i kreditiranja usmjeren na razvoj poduzetništva i obrtništva Rovinja koji je osmislio Grad, a bit ce realiziran u suradnji s Privrednom bankom Zagreb, predstavljen je u prostorima gradske uprave.

- Program kreditiranja ima fond od 20 milijuna kuna, dok je na godišnjoj razini osigurano 300 tisuca kuna za sufinanciranje kamata na kredit. Povoljnija naknada, duži rok otplate te povoljnije kamatne stope od 2,9 do 4,9 posto, ovisno o postotku subvencije, prednosti su programa, rekao je gradonacelnik Giovanni Sponza.

Program je predstavio Vladimir Potocki, direktor PBZ-ovog centra za malo i srednje poduzetništvo Pula, a prisutna je bila i Zdravka Cukon, direktorica PBZ-a za Istru, Rijeku i Liku.

Banka pojedinim poduzetnicima, obrtnicima može odobriti i iznos veci od 100 tisuca eura, a tada ce imati povoljnije uvjete. Minimalni iznos kredita je pet tisuca eura, a korisnik kredita može ostvariti pravo na subvenciju samo po jednom zahtjevu.

Za one koji ostvaruju uvjete za subvenciju, kamata ce iznosit tromjesecni Euribor plus 4,5 posto što trenutno iznosi oko 5,9 posto, a za kredite iznad 100 tisuca eura ta ce kamatna stopa iznositi oko 6,4 posto, odnosno tromjesecni Euribor plus pet posto.

- Vrijednost programa je i u tome što smo se izborili i za poticajne kamatne stope za programe europski financijskih institucija - Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj, rekao je Sponza.

Poduzetnik ili obrtnik ce popuniti zahtjev, a potom ce ga odabrano povjerenstvo u Gradu razmotriti. Da li Grad zeleno svjetlo, banka ce procijeniti kreditni rizik te odobriti ili odbiti kreditiranje.

Sponza je podsjetio da je ovogodišnjem proracunu za razvoj poduzetništva i obrtništva odvojeno 2,26 milijuna kuna.

- Smatram da ce se ovaj program i ostale potpore potaknuti nova pozitivna ekonomska kretanja na mikro razini s krajnjim rezultatom novih investicija, novog zapošljavanja i podizanje kvalitete kako usluge tako i destinacije samoga grada, zakljucio je Sponza. (M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter