Grad Rovinj dužan Poropatovoj listi 1,8 mil. kuna

Bruno Poropat (S. M.)
Bruno Poropat (S. M.)

Županijski sud u Puli presudio je da Grad Rovinj mora isplatiti Nezavisnoj listi Bruna Poropata nešto više od 1,8 milijuna kuna, od čega 769.753 na ime glavnice i nešto više od 980 tisuća kuna na ime zateznih kamata. Ova je presuda rezultat višegodišnjeg spora i osporavanja Grada Rovinja da vijećniku s Nezavisne liste Bruni Poropatu isplati naknadu za rad u Gradskom vijeću. 

O ovoj bombastičnoj i, po svemu sudeći, za predstavnike Grada neočekivanoj presudi pulskog Županijskog suda na današnjoj su konferenciji za novinare govorili predsjednik Gradskog vijeća Rovinja Davorin Flego i pročelnica Ureda gradonačelnika i Gradskog vijeća Darinka Iskra.

- Grad Rovinj poštivat će odluku Županijskog suda i postupit u skladu s naloženim, ali će putem svog opunomoćenika pokrenuti reviziju postupka pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske jer smatramo da su u potpunosti poštovani i provođeni tada važeći zakoni kao i da se odgovorno ponašalo i štitilo novac svih građana i građanki Rovinja, rekao je Davorin Flego.

O kronologiji spora na relaciji Grad - Poropat govorila je pročelnica Ureda gradonačelnika Darinka Iskra.

Spor je započeo još 2004. tužbom Bruna Poropata, i dva puta je Općinski sud u Rovinju po istom sucu odbacio njegov tužbeni zahtjev da bi 8. studenog 2010. godine prihvatio tužbeni zahtjev i odlučio u tužiteljevu korist.

Predstavnici Grada smatraju da su u pravu iz nekoliko razloga, prvenstvo se pozivajući na Zakon o financiranju političkih stranaka koji nije predviđao financiranje nezavisnih lista, već samo političkih stranaka.

Na pitanje koliko će isplata 1,8 milijuna kuna utjecati na stabilnost gradskog proračuna Flego je odgovorio:

- U ovom momentu na to je pitanje teško odgovoriti, no sigurno je da će manjak biti prisutan, ali u kojoj mjeri ne mogu predviđati. Posljedice si izvjesne i sigurno je da neće biti lako, odgovorio je Flego.

- Iako nisam imao namjeru komentirati odluku suda, a zbog održane konferencije za novinare u gradskoj palači, reći samo to da je smatram i pravičnom i pravednom, rekao je Bruno Poropat. - Da je Grad ranije dostavio tražena (i zaslužena) financijska sredstva za rad Nezavisne liste u Gradskom vijeću Rovinja, šteta bi za sve bila manja i Grad bi uštedio znatne financije. A što ću s novcem? Dakako, iskoristiti ga za predstojeće izbore i promociju Nezavisne liste, dodao je Poropat. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter