Grad Pula zaprimio 122 prijedloga proračuna

Danijel Ferić i Boris Miletić (C. B. G.)
Danijel Ferić i Boris Miletić (C. B. G.)

Gradska uprava dobila je ukupno 122 prijedloga za pripremu proračuna za iduću godinu. Grad je javni poziv uputio svim građanima, vijećima MO-a, Savjetu mladih, manjinama i političkim strankama. Odaziv građana bio je jako velik, a do 10. listopada zaprimljeni prijedlozi odnosili su se na komunalno gospodarstvo, društvene djelatnosti i financije. Gradonačelnik Boris Miletić izjavio je da je to najbolji mogući način kako građane involvirati u kreiranje proračuna.

- Danas je Pula u odnosu na druge u Hrvatskoj grad s najnižim prirezom od 7,5 posto i nije povećavan od uvođenja toga nameta. Drugi gradovi imaju prirez od 12 ili 13 posto. Svaku kunu dvaput okrenemo prije nego što je potrošimo. U gradskom proračunu optimalno raspolažemo novcem prikupljenim od građana i trgovačkih društava, unatoč vremenima ekonomske krize. I ove smo godine uključili velik broj građana u izradu proračuna i izrazito mi je drago što se jako puno ljudi javilo na taj naš poziv. Dobili smo kvalitetne prijedloge i nastojat ćemo ih što kvalitetnije inkorporirati u proračun za iduću godinu. Dakako, trebamo voditi računa o tome da trošimo onoliko koliko uprihodimo, nikako više jer to kad-tad dođe na naplatu, i to s kamatama. Kroz upravne odjele dodatno ćemo razmotriti svaki prijedlog koji je pristigao i u konačnici ih uvrstiti pri izradi prijedloga proračuna, istaknuo je Miletić.

Pročelnik za financije Danijel Ferić je naglasio da je u prvih šest mjeseci ostvaren višak prihoda nad rashodima u iznosu od 12,3 milijuna kuna.

- Iz 2011. godine je određen manjak od 12 milijuna kuna, što u konačnici znači da je gradska kasa u plusu za otprilike 350 tisuća kuna. Sugrađanima smo uputili poziv za kreiranje što kvalitetnijeg proračuna i smatram da nam je to puno pomoglo. Građani su predložili, između ostalog, uređenje javnih površina, kao što su proširenje tržnice na Verudi, bazen na Valkanama, uređenje Trga kralja Tomislava, Mornarički park i drugo. Predlagano je rekonstruiranje starih i gradnja novih cesta. Građani su zatražili i postavljanje ekološke javne rasvjete u Jeretovoj, Medulinskoj, Rizzijevoj i Ulici Marsovo polje. Dobili smo prijedlog za izgradnju sustava za pitku vodu i odvodnju otpadnih voda na području Štinjana, kao i za proširenje mjesnog groblja u tom naselju. Građani su zatražili izgradnju autobusnog ugibališta na Valdebeku, Stoji i kod Mornaričke crkve, zaključio je Ferić. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter