Grad Pula se zalaže za jednaku dostupnost sporta za sve

Sportski priručnik
Sportski priručnik

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović u prostorima Doma sportova Mate Parlov prezentirala je priručnik izrađen u sklopu europskog projekta 3 SP Special Sports for Special People. Prezentaciji su prisustvovali profesori svih pulskih osnovnih škola, kao i predstavnici Sportske 
zajednice Grada Pule i Zajednice sportova Istarske županije.
- Ovaj priručnik namijenjen je svim trenerima, učiteljima, profesorima tjelesnog odgoja, socijalnim radnicima, svima koji rade s djecom, kazala je Krizmanić Marjanović te nadodala kako priručnik ima tri edukacijska alata koji se mogu primijeniti na sve sportove i tako biti pristupačni široj javnosti.
U sklopu priručnika detaljno su objašnjena sva tri alata: "Body&Sport", "Soul&Sport" i "Brain, Hart&Sport". Svi oni mogu se prilagoditi zavisno o tome radi li se o 
odraslim osobama, edukatorima, učiteljima, sportskim djelatnicima ili pak učenicima. Priručnik sadrži i neke općenite pedagoške pristupe i preporuke koje predstavljaju jedan zajednički okvir.
Ovaj priručnik predstavlja jednu od aktivnosti projekta 3SP koji promiče tjelesnu samosvjesnost učeći mlade ljude dobrobitima bavljenja sportom i na taj način podiže svijesti o važnosti osnaživanja zdravih fizičkih aktivnosti. 
- Ključna stavka ovog projekta je omogućiti jednaku dostupnost sporta za sve, te pokušati integrirati djecu slabijeg imovinskog statusa putem sporta u ostale sfere života i zajednice, istaknula je Krizmanić Marjanović.
O metodološkoj primjeni, pristupu i fleksibilnosti u primjeni govorila je trenerica Maja Leskovšek. 
- Fokus se stavlja na uvođenje dodatnih fizičkih aktivnosti usmjerenih k mladima koji nisu navikli na stil života koji uključuje redovne tjelesne aktivnosti, pojasnila je Leskovšek.
Uz navedeno, kroz projekt će se promovirati i zdrave životne navike, posebice kod djece u dobi od 14 do 20 godina, jer je sve veći broj mladih ljudi širom Europe, koji nisu dovoljno fizički aktivni.
- Upravo ta neaktivnost ima veliki utjecaj na zdravlje te općenito na kvalitetu života, kazala je Leskovšek te nadodala kako su to razlozi na kojima se temelje okviri 
Erasmus+Sportskih programa.
Priručnik je sufinanciran od strane Europske komisije te je nastao u suradnji eksperata iz različitih područja sporta i članova raznih institucija iz Italije, Velike Britanije, Španjolske, Hrvatske, Njemačke i Belgije (Scuola Centrale Formazione, ALTEO Sport, Comit? Europ?en de Coordination - CEC, Christliches Jugenddorfwerk Deutschlands, Coleg Cambria, Centro Sportivo Italiano, Ente Nazionale Canossiano - ENAC, Generalitat de Catalunya, Fondazione Casa di Carita Arti e Mestieri).
(S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter