Grad Pula se rješava nepotrebnih nekretnina?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Pula oglasio je prodaju pet stanova, jednog suvlasnickog dijela tavana te cetiri poslovna prostora. Procelnika za komunalni sustav i imovinu Damira Prhata upitali smo radi li se o prodaji radi punjenja proracuna ili rješavanju nepotrebnih tereta.

Tri stana nalaze se u Ulici Monte Magno 11, dva na Usponu Vincenta iz Kastva, a dio tavana u Keršovanijevoj 35, dok se dva poslovna prostora nalaze na Trgu 1. istarske brigade, jedan u Ulici 43. istarske divizije, a jedan u Scalierovoj.

Zanimljivo je izdvojiti da se neki poslovni prostori nalaze u zakupu do cak 2064. godine, a kupac bi stupio na mjesto Grada Pule kao zakupodavac poslovnog prostora. "U slucaju postojanja posjeda trece osobe na nekretninama, kupac je dužan o vlastitom trošku osloboditi nekretninu od stvari i osoba", piše u natjecajnim uvjetima.

"Situacija je takva da su upravo zakupci takvih prostora slali Gradu zahtjeve za otkupom. Naime, u trenu sklapanja ugovora o zakupu za, recimo poslovne prostore na Trgu 1. istarske brigade, prostori su bili vrlo derutni i oni su uložili ogroman novac da ih privedu namjeni. Zato Grad od njih nema nikakve koristi do 2042. ili pak do 2064. godine.

Takoder, žele li proširiti djelatnost i za to uzeti kredit kod banaka, to ne mogu uciniti, jer banke žele imati realne hipoteke na tim nekretninama, a zakupci im takva jamstva ne mogu dati. Stoga smo odlucili te prostore izložiti na javnom natjecaju da bismo vidjeli ima li interesa za licitiranjem, a naravno da ce ti zakupci, budu li zainteresirani, imati prednost pri kupnji", ustvrdio je Prhat.

Kada su stanovi u pitanju, kaže da su ti prostori ili derutni ili je rijec o tavanskom prostoru ili je pak Grad suvlasnik u manjem dijelu pa vecinski vlasnici traže otkup i tog dijela. Kako god, budu li i stanovi i poslovni prostori prodani po pocetnoj utvrdenoj cijeni, u gradski proracun bit ce uplacene 843 tisuce eura, odnosno 6,2 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter