Grad Pula: Rampa za invalide neovlašteno izgrađena


Mladen Pucarić, predsjednik pulske podružnice Društva osoba s tjelesnim invaliditetom, poslao je pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću te medijima otvoreno pismo u kojem izražava svoje ogorčenje zbog toga što je, kako navodi, gradski odsjek naložio uklanjanje prilagođenog dijela na ulazu u jedan trgovački centar u samom središtu grada čime je on postao nepristupačan osobama s invaliditetom.

Primjer kvalitetnog rješenja

Kako navodi Pucarić, od otvaranja pa do unatrag nekoliko dana, Müllerov trgovački centar bio je primjer poslovnog prostora koji ne diskriminira osobe s invaliditetom koje se kreću pomoću invalidskih kolica, već im omogućava samostalan ulazak i kretanje centrom, a sada im, nakon uklanjanja prilagođenog dijela, ulaz sa stepenicom od sedam centimetara čini nepremostivu prepreku. "Tih sedam centimetara za osobe koje se kreću pomoću invalidskih kolica, predstavlja zapreku kao zid od 185 centimetara za ostalu populaciju", navodi Pucarić.

Kao osoba koja 63 godine samostalno živi uz invalidska kolica, od voditelja poslovnice saznao je više nego zaprepašćujuću vijest, jer rampa je, navodno, uklonjena po nalogu Upravnog odjela za izgradnju i komunalni sustav Grada Pule, a razlog je što je zauzimala 40 centimetara javne gradske površine. Kao drugi razlog za njeno uklanjanje navedene su i pritužbe građana da im onemogućava normalno kretanje tim dijelom Flanatičke ulice.

"Smatramo da je arhitektonsko rješenje ulaza u trgovački centar predstavljalo primjer kvalitetnog rješenja prilazne rampe prema Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti i umjesto da se taj primjer primijeni i na ostale poslovne prostore u Flanatičkoj i Ulici Sergijevaca, koji su nakon adaptacije mahom postali nepristupačni osobama koje se kreću pomoću invalidskih kolica i osobama smanjene pokretljivosti, Grad Pula, nalaže uklanjanje. Zar je moguće da prije jedne takve odluke Grad nije kontaktirao udruge osoba s invaliditetom, pitao ih za mišljenje? Zar je moguće da je 40 centimetra javne površine vrjednije od prava osoba s invaliditetom na jednake uvjete i mogućnosti? Zar je doista moguće, da se osobama koje se kreću pomoću invalidskih kolica oduzima dostojanstvo tjerajući ih da pred trgovinom čekaju dok ih netko ne uoči i postavi priručnu rampu koja će im omogućiti ulazak, pita se Pucarić.

Rampa je neovlašteno izgrađena

Je li istina da su uložili uklanjanje podesta ispred ovog centra upitali smo i prozvani odjel. Kako pojašnjavaju u svom odgovoru, obaveza je investitora da osigura pristupačnost i prilagodbu osobama s invaliditetom unutar građevine, a ne na javnoj pješačkoj površini. Nadalje, dodaju, pravilnikom je propisano da javna pješačka površina s ostalim pješačkim površinama mora biti povezana bez prepreka.

Rampa, koja je izgrađena na javnoj pješačkoj površini, predstavlja prepreku za kretanje svih pješaka, osobito osoba s invaliditetom i osoba smanjene pokretljivosti, a koje se kreću tim dijelom Flanatičke ulice te niti jedna građevina u Flanatičkoj ulici nema rampu izgrađenu na javnoj pješačkoj površini. U konačnici, navedena rampa je neovlašteno izgrađena, bez prethodnih konzultacija i odobrenja, na nekretnini koja nije u vlasništvu investitora odnosno na javnoj pješačkoj površini koja je cjelovito osmišljena i uređena. (Borka PETROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter