Grad Pula protiv uknjiženja države na nekretnine

Država se želi uknjižiti na površinu u Dobrichevoj ulici (M. ANGELINI)
Država se želi uknjižiti na površinu u Dobrichevoj ulici (M. ANGELINI)

Gradonačelnik Boris Miletić, a u utorak će to trebati potvrditi i Gradsko vijeće na svojoj sjednici, ne prihvaćaju zahtjev Republike Hrvatske da se upiše kao vlasnik velikog dijela gradskih nekretnina i zemljišta koji je Državno odvjetništvo u ime države podnijelo prije dva mjeseca.

Grad se namjerava zaštititi tražeći postupak utvrđivanja ovog zahtjeva kod Ministarstva poljoprivrede radi utvrđivanja da li nekretnine koje država potražuje predstavljaju šume, odnosno, šumsko zemljište sukladno odredbama Zakona o šumama na koji se država poziva prilikom zahtjeva za oduzimanjem pulskih nekretnina.

Usto se namjerava pokrenuti postupak revizije svih nekretnina pred Hrvatskim šumama koje su se na dan donošenja zakonskih odredbi na koje se država poziva, bile unutar granica građevinskog područja Pule.

- Neprihvatljivo je da na ovakav način država uzima naše zemljište koje se nalazi unutar izgrađenog područja, a koje se tretira kao šumsko područje. To je presedan koji je odlukom donio Vrhovni sud jer se na taj način stvara nepravda jedinicama lokalne samouprave, ne samo Puli već i drugim gradovima u Hrvatskoj.

Ovo je centralizirana država i ako nam država uzme zemljište onda ne znam čemu sva nastojanja za razvojem gradova. Pokušaj države da se upiše na gradska zemljišta već je izazvao dosta polemike u javnosti i mislim da se ovaj problem može riješiti samo na dva načina.

Ili će Sabor donijeti autentično tumačenje, ili će se ići u izmjene i dopune Zakona i usvojiti novi Zakon kojim će zemljište ostati u vlasništvu lokalnih samouprava. Nadam se da će se ovaj nepravedan pristup brzo okončati, obrazložio je stav gradonačelnik Boris Miletić, napomenuvši da su već sve jedinice lokalne samouprave čije nekretnine država namjerava preuzeti poslali jedinstven stav u Sabor, gdje su, pak, predsjednici klubova zastupnika na zajedničkom sastanku usuglasili zaključak da je potrebno izmjenama zakonskih odredbi riješiti ova sporenja između gradova i države.

Grad pravnim sredstvima kupuje vrijeme dok Sabor ne izmjeni zakonske odredbe. O posljedicama odluke Vrhovnog suda o državnom preuzimanju zemljišta i nekretnina koji su od 1990. godine u vlasništvu Grada Pule raspravljat će i Gradsko vijeće i vjeruje se da će konsenzusom odbiti zahtjev države. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter