Grad Pula: Procelnicima manje place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krajem rujna uspješno su dovršeni pregovori Grada i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika o trecem dodatku kolektivnog ugovora iz 2007. kojim se odreduju materijalna prava službenika i namještenika.

- Zahvaljujem socijalnim partnerima na suradnji jer smo još jednom pokazali da politiziranje i medijsko prepucavanje ne doprinose rješavanju problema. Postignuti dogovor sukladan je gospodarskom trenutku i nadasve odgovoran prema poreznim obveznicima, rekla je Mirjana Bencic, glavna pregovaracica Grada

Aneksom ugovora dogovoreno je da ukupne godišnje isplate za božicnicu i regres budu u visini neoporezivih 2,5 tisuca kuna godišnje. Time se može ocekivati ušteda u proracunu od 870 tisuca kuna jer je do sada kolektivnim ugovorom 2,5 tisuca kuna bilo predvideno i za regres i za božicnicu.

No, posljednja takva isplata bila je u 2008., kada su isplacene dvije tisuce kuna (neto), dok je prošle godine postignut dogovor o neisplati božicnice zbog nedostatka sredstava.

Zakonski su uskladeni i koeficijenti za obracun placa te je utvrdena nova osnovica. Koeficijenti se krecu u rasponu od 1 za najniže poslove (spremacica) do 4,2 za procelnike (do sada je raspon bio od 1 do 6).

Osnovica place utvrdena je preracunom stare bruto place s ukljucenim stalnim dodatkom od 700 kuna (nekadašnji topli obrok). Na taj nacin placa je smanjena samo procelnicima i njihovim pomocnicima.

Trecim dodatkom kolektivnog ugovora drugacije su definirane i jubilarne nagrade, koje su dosad isplacivane svakih pet godina u iznosu pola prosjecne place pa je 80 posto iznosa bilo oporezivo. Sada je iznos jubilarne nagrade smanjen na neoporezivi iznos.

Za 10 godina rada isplatit ce se 1.500 kuna, za 15 godina dvije tisuce, za 20 godina 2.500, za 25 godina tri tisuce, za 30 godina 3.500, za 35 godina cetiri tisuce te za 40 godina staža pet tisuca kuna. Ovakvom odlukom godišnja ušteda u proracunu iznosit ce oko 570 tisuca kuna.

Uz ove stavke dogovorene su i nove potpore za slucaj bolesti, troškova lijecenja, nabave lijekova, naknade za invalidnost i smrt zaposlenika i clana uže obitelji, koje ce se isplacivati u visini neoporezivog iznosa.

Godišnja ušteda, prema ovoj mjeri, iznosi 470 tisuca kuna. Ušteda u naknadi za prijevoz iznosit ce 80 tisuca kuna, dok ce se novim dogovorom ukinuti i dodaci za rad u Upravi (od cetiri, osam i deset posto), koji su do sada isplacivani trecini gradskih zaposlenika.

Ono što se, pak, nije mijenjalo je dar djeci do 15 godine života u iznosu od 600 kuna te uskrsnica od 400 kuna. Nisu se mijenjale ni odredbe o isplati otpremnine, koja i dalje iznosi tri prosjecne place prethodne godine.

Sukladno svemu navedenom, uštede koje ce se ostvariti primjenom treceg dodatka kolektivnom ugovoru procjenjuju se na nešto manje od dva milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter