Grad Pula prima vježbenike-volontere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon prezentacije u Zavodu za zapošljavanje Grad Pula i Istarska županija odlucili su uzeti vježbenike-volontere koji ce u tijelima lokalne uprave i samouprave odraditi potreban radni staž bez zasnivanja radnog odnosa, ne bi li mogli dalje konkurirati na natjecajima za zapošljavanje.

- Radi se o programu HZZ-a "Strucno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa" koji smo mi, kao i Županija, prihvatili. Nakon krace analize gdje bi nam tko trebao, odlucili smo uzeti 25 volontera raznih profila, dakle srednje, visoke i više strucne spreme, pravnika, ekonomista i druge. Oni ce volonterski raditi godinu dana ne bi li mogli polagati državni ispit. Naime, pri prijavi za posao svi traže odredeno radno iskustvo, koje mladi ljudi ne mogu steci jer ih nitko ne prima. Na taj zacarani krug pažnju nam je skrenuo HZZ pa smo odlucili da tim mladim nezaposlenim osobama u zanimanjima za koja postoji zakonska obveza polaganja strucnog ili državnog ispita omogucimo stjecanje potrebnog radnog iskustva do polaganja tog ispita, pojasnio je gradonacelnik Boris Miletic.

Mladima ce se time omoguciti stjecanje godinu dana radnog staža, koji ce im biti upisan u radnu knjižicu, cime ostvaruju preduvjet za pristupanje strucnom i državnom ispitu. Grad ce im pritom osigurati strucno osposobljavanje za neometano provodenje programa te mentora s odgovarajucom strucnom spremom, koji ce mladu osobu uvesti u posao. Za prijem u volontersku službu raspisat ce se i javni poziv.

Po poznatim uvjetima, mogu se prijaviti nezaposlene osobe iz evidencije HZZ-a sa završenim fakultetom, prvim stupnjem fakulteta ili višom školom, do 29 godina života, bez radnog iskustva ili s do šest mjeseci staža. Moci ce se javiti i nezaposlene osobe iz evidencije HZZ-a sa završenom srednjom školom, do 25 godina života, bez ili s do šest mjeseci radnog iskustva, a moraju i ispunjavati uvjete tražene strucne spreme za poslove za koje ce se strucno osposobljavati.

Uz kratak životopis treba dostaviti i preslike dokaza o hrvatskom državljanstvu, diplome/svjedodžbe o strucnoj spremi i radne knjižice te uvjerenje da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupak i da nije pravomocno osuden za kaznena djela. Prijave se mogu poslati do 8. travnja na adresu upravnog tijela u kojem kandidat želi odraditi strucno osposobljavanje.


Podijeli: Facebook Twiter