Grad Pula od 2009. nije povećao plaće

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Pročelnica za financije i opću upravu Vesna Sajić i pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić održali su konferenciju za novinare na kojoj su pojasnili izvršenje gradskog proračuna za 2014. godinu, o čemu se raspravljalo na Gradskom vijeću u četvrtak. Sajić je istaknula da su, suprotno izjavama opozicijskih vijećnika, sredstva za plaće službenika Grada Pule iznosila 26,9 milijuna kuna, odnosno 8,6 posto ukupnih rashoda, te da nisu istinite tvrdnje da je Grad povećao plaće.

Zaposleni na legalizaciji

- Ostali dio rashoda za plaće, do 80,2 milijuna kuna, odnosi se na plaće proračunskih korisnika u koje, primjerice, spadaju svi dječji vrtići, sve osnovne škole, Istarsko narodno kazalište, Gradska knjižnica, Dnevni centar Veruda, produženi boravci u školama, informatika i izvannastavne aktivnosti. Usto, novim zakonskim odredbama povećana su, s 13 na 15 posto, davanja doprinosa za zdravstvo, te je Grad Pula za postupke legalizacije krajem 2013. godine zaposlio deset osoba na određeno vrijeme, istaknula je Sajić.

Pročelnica ističe da se plaće u Gradu Puli nisu povećale od 2009. godine, a zbog poreznih izmjena početkom 2015. godine, u dogovoru sa sindikatima, smanjena je osnovica plaće.

- U 2009. godini u Gradu je bilo zaposleno 198 djelatnika, a 2014. godine 189 djelatnika, među kojima i deset za postupke legalizacije, te nekoliko za izdavanje građevinskih dozvole što je Grad preuzeo od državne uprave, odnosno prometnih redara koje prije nismo imali. Stoga je jasno da se broj djelatnika u Gradu itekako smanjio, zaključila je Sajić.

Veća davanja za zdravstvo

Na nju se nadovezao pročelnik Matić potvrdivši da je Grad unatoč novim poslovima koje je preuzeo posljednjih godina smanjio broj djelatnika, a povećao učinkovitost.

- Ostvarili smo, također, značajne uštede, pogotovo objedinjenom javnom nabavom. Ministarstvo financija proglasilo je pulsku gradsku upravu jednom od najštedljivijim u državi. Učinkovitost je, pak, poboljšana uvođenjem novih tehnologija, prije svega e-Poslovanjem, rekao je Matić i precizirao da je na povećana davanja za zdravstvo, u odnosu na 2013. godinu, iznos rashoda za 390 tisuća kuna veći, a da se za plaće deset djelatnika u postupku legalizacije izdvojilo prošle godine 850 tisuća kuna.

- Ukupna masa plaća povećala su u odnosu na godinu dana ranije za milijun kuna, a jasno je da nismo u postupku legalizacije da bi Grad Pula ostvario uštede, zaključio je pročelnik. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter