Grad Pula o novoj sječi stabala na rivi

Jedno od srušenih stabala na pulskoj rivi (GI)
Jedno od srušenih stabala na pulskoj rivi (GI)

Nakon što je u petak na rivi u Puli, između Lučke kapetanije i prvog ulaza na Karolinu, posječeno šest stabala zbog izgradnje obalnog kolektora, što je izazvalo reakciju udruge Zelena Istra i opće protivljenje rušenju zdravih stabala, Ured za odnose s javnošću Grada Pule obratio se priopćenjem.

"Uklanjanje stabala na pulskoj rivi bilo je neophodno za realizaciju radova na kanalizacijskom sustavu kojim će se omogućiti čišćenje pulskog zaljeva od fekalija, što je jedan od najvažnijih ekoloških projekata u povijesti Pule. Radovi na osiguravanju građevinske jame neizvedivi su a da se pritom ne ošteti korijenje stabala crnike. Crnika ne podnosi zadiranje u korijen ni oštećenje korijena, koje je neminovno u urbanim gradskim sredinama u kojima se različita infrastruktura mora redovito održavati, a ne odgovaraju joj ni uvjeti gradske klime, u kojoj dolazi do svakodnevnih onečišćenja. Pritom treba napomenuti da su stabla već od ranije u lošem stanju, s obzirom na to da rastu iz podloge koja nipošto ne odgovara ovoj biljnoj vrsti", piše u priopćenju.

- Planira se sadnja, primjerice, kuglastog javora, vrste koja odlično podnosi uvjete u urbanim sredinama, a pritom se estetikom uklapa u cjelokupnu vizuru, zaključuje se u priopćenju. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter