Grad Pula nudi trosatni vrticki program

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cilj konferencije za novinare, koju su u pulskoj komunalnoj palaci u utorak održali procelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšic i voditeljica odsjeka za odgoj i obrazovanje Jasmina Lichtenberg, bio je ukazati roditeljima koji na upisima u djecje vrtice nisu ostvarili najmanje deset bodova (dakle, nezaposleni roditelji) na to da Grad sufinancira i trosatni program bez obzira na to koliko roditelj imao bodova.

Jedino je bitno da su na listi, odnosno da udovoljavaju pravilima i imaju prebivalište u Puli. Inace, trosatni program za roditelje košta 162,5 kuna.

Mada za njega na upisima nitko nije iskazao interes, Lukšic je napomenuo da zakašnjelih upita ima dosta te je uputio roditelje da se jave ravnateljici vrtica. Moguci problem oko skracenog programa je u tome što se on ostvaruje samo ako postoji dovoljan broj djece za formiranje grupe.

Buduci da privatni vrtici ni lanjskih godina takve programe, koje treba verificirati nadležno ministarstvo, nisu imali, nakana se vjerojatno ni sada nece realizirati.

"Ocito je da su roditelji pri upisima olako preskocili mogucnost upisa djece u takav skraceni vid predškolskog zbrinjavanja koji je osmišljen da bi sva djeca dobila mogucnost socijalizacije, a nezaposleni roditelji mogucnost aktivnog traženja posla", rekao je Lukšic.

Podsjetio je da od pocetka rujna pocinje teci fleksibilni model upisa pa ce svi roditelji, koji se u meduvremenu zaposle ili im dijete napuni godinu dana, mališane moci upisati u željeni vrtic. Naravno, ako bude bilo mjesta.

Koliko ce takvih slobodnih mjesta ostati, znat ce se tek pocetkom rujna, kada završe upisi u vrtice. Lichtenberg je napomenula da ocekuju da ce prva dva mjeseca zasigurno biti puno fluktuacija pa je moguce da mjesta bude i više nego se u prvom trenu pokaže.

Rekli su i da je više od 90 posto roditelja mjesto za dijete pronašlo u vrticu koji im je bio prvi izbor na upisnom listicu, što je takoder jedan od pokazatelja uspješnosti novog, jedinstvenog sustava upisa u vrtice kojemu je cilj bio svim gradanima Pule ponuditi upise pod jednakim uvjetima i cijenama. (B. PETROVIC)

Sustav pravedan unatoc kolateralnim žrtvama?!
Na naš upit nije li u najmanju ruku okrutno da sustav, kao što ima primjera, iz vrtica izbaci predškolca koji je privatni vrtic pohadao od jaslicke dobi zato što mu je tata u meduvremenu ostao bez posla i obitelj ne može izdvajati 1.550 kuna i jesu li se te situacije mogle izbjeci da se starija grupa u privatnim vrticima nije trebala iznova upisivati da ne bi dolazilo do bolnih rezova, procelnik Lukšic nije imao komentara. Rekao je tek da vrtici u proljece imaju organiziranu besplatnu malu školu za sve predškolce.

Lichtenberg je napomenula da se sustav pokazao dobrim jer je zadovoljio mnoge korisnike te uspješno ujednacio cijene vrtica i svim roditeljima koji imaju prebivalište u Puli ponudio iste uvjete upisa. O ovakvim je slucajevima, ipak je zakljucila, moguce još raspravljati, pozvavši vlasnike privatnih vrtica da i oni razmisle o kracim programima.


Podijeli: Facebook Twiter