Grad Pula nezadovoljan raskopavanjem Anticove


Svega dan nakon polaganja završnog sloja asfalta u Anticovoj ulici u Puli, raskopana je manja rupa na toj prometnici, uz sam nogostup kod službenog ulaza u zgradu pošte. Raskopao ju je HT zbog, kako navodi, telekomunikacijskih prekida veza s nekoliko potrošača. Neslužbeno smo čuli da su u prekidu telefonske veze za 200-njak do čak 400-tinjak telefonskih korisnika.

Nalog za raskopavanje tek postavljenog završnog asfaltnog sloja stigao je, prema navodima iz Grada Pule, od regionalnog direktora HT-a Marka Sokolića, a da pri tome Grad Pula nije izdao dozvolu za to. No, HT se pozvao na Zakon o telekomunikacijama, prema kojem može obaviti radove bez dozvole lokalne samouprave, iako je, tvrde u Gradu Puli, inspektor telekomunikacija u izvješću naveo da se treba poštivat Zakon o komunalnom redu.

- Hrvatski telekom zaobišao je zakonsku proceduru i danas samoinicijativno naložio prekop novoasfaltirane javne površine na Danteovom trgu radi navodnog uklanjanja kvara na podzemnim kabelima. Navedena lokacija javna je površina i za bilo kakve radove potrebna je prethodna suglasnost Grada Pule, koju Hrvatski telekom nije zatražio. Budući da je riječ o tvrtki koja s Gradom posluje dug niz godina i koja je dosad za sve svoje radove tražila prethodnu suglasnost Grada, ostaje nejasno zašto je baš u ovom slučaju Hrvatski telekom postupio mimo uobičajene, zakonom propisane procedure, stoji u odgovoru gradske uprave.

- Na lokaciji je jučer obavljeno završno asfaltiranje u sklopu radova na pulskoj rivi, a nedozvoljenim raskopavanjem svježe površine ugrožena je dinamika izvođenja radova na rivi čiji se završetak očekuje u narednih nekoliko dana. Prema raspoloživim informacijama, navedene su smetnje HT-u prijavljene još u petak, pa je Hrvatski telekom imao čak četiri dana za njihovo hitno uklanjanje prije završnog postavljanja asfalta, naglašava se iz Grada Pule, iz kojeg se ističe da je službenik Pododsjeka za održavanje komunalne infrastrukture zatražio od izvođača da smjesta prekine s nelegalnim prekopom, na što se izvođač oglušio rekavši da je nalog za radove izravno dao direktor Odjela za operativno upravljanje mreže Marko Sokolić.

Grad je na teren poslao komunalne redare i pozvao policiju, te namjerava protiv svih sudionika podnijeti odgovarajuće prijave. Na teren je oko 9.30 sati ujutro uistinu došla policija, čiji je službenik sastavio zapisnik razgovarajući s odgovornom osobom HT-a.

Za odgovore i komentar cijelog slučaja obratili smo se i Odjelu za odnose s javnošću HT-a. Rekli su nam da su tijekom izvođenja građevinskih radova na rivi u subotu, 25. svibnja, oštećena dva telekomunikacijska kabela.

- Istog dana to smo prijavili nadležnim službama i zatražili hitnu intervenciju. Od Grada Pule smo iz ureda pročelnika jučer (ponedjeljak) dobili neformalnu suglasnost za hitnu intervenciju te smo odmah počeli sa sanacijom. Odbacujemo bilo kakve špekulacije o politički motiviranoj odluci, piše u odgovoru HT-a.

No, resorni pročelnik Damir Prhat kaže da je neformalna suglasnost dana za vrijeme prije polaganja završnog asfaltnog sloja u Anticovoj ulici.

- Kvar im je prijavljen u petak i mogli su, dakle, radove izvesti tada, u subotu ili nedjelju, čak i u ponedjeljak ujutro. Smetnju su prijavili u subotu i rekli smo im da mogu izvoditi radove prije polaganja završnog asfaltnog sloja. Štoviše, u koordinaciji Grad - izvođač - voditelj gradilišta zabranjeno im je da izvode radove nakon polaganja završnog sloja i nikakvo rješenje o prekopu im nije izdano, rekao je pročelnik. Istaknuo je da ovo nije prvi put da se HT tako ponaša u Puli, što je u izvješću s kraja prošle godine utvrdio i inspektor Agencije za poštu i elektroničke komunikacije.

Inače, do 15 sati rupa uz nogostup zgrade Pošte u Anticovoj ulici je zabetonirana. (Napisao i snimio G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter