Grad Pula nagrađen za projekt e-Vrtić

Predstavljanje nagrade za projekt e-Vrtići
Predstavljanje nagrade za projekt e-Vrtići

Gradonačelnik Boris Miletić sa suradnicima predstavio je u prostorijama pulske Komunalne palače priznanje koje je za najbolju praksu u lokalnoj samoupravi za projekt e-Vrtić dodijeljeno Gradu Puli.

Vrijedno priznanje Gradu Puli dodijelila je Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, nakon što je ocjenjivački odbor programa INpuls – Inovacije i najbolja praksa u lokalnoj samoupravi projekt e-Vrtiće proglasio najboljim ostvarenjem među projektima prijavljenima u kategoriji predškolskog odgoja.

- Ovo je priznanje svim djelatnicima i ravnateljima gradskih i privatnih vrtića u Puli. Hrvatska je prepoznala projekt dva gradska i 22 privatna vrtića koji roditeljima olakšava upise djece u vrtiće.

Upis koji se ostvaruje kroz projekt e-Vrtići je transparentan, svatko ima uvid u liste i značajno je smanjen broj prigovora roditelja, rekao je u uvodu Miletić, naglasivši da će se baza iz e-Vrtića koristiti i za upis djece u osnovne škole što će pojednostaviti i te upise.

Gradonačelnik je naglasio da su drugi gradonačelnici iz Hrvatske već izrazili želju da pulski model preslikaju u svoje sredine.

e-Vrtići su nadogradnja projektu e-Poslovanje koje je Grad Pula počeo uvoditi od 2008. godine čime se štedi dosta vremena i novca za brojnu dokumentaciju i olakšava se pristup gradskim uslugama.

- Ovo je dokaz da je Grad Pula Grad prijatelj djece djelima, a ne samo riječima. Mi smo među "Top 10" gradova u Hrvatskoj po izdvajanjima iz proračuna za djecu, čak više i od nekih proračunski bogatijih gradova, zaključio je Miletić.

Elena Puh-Belci, zamjenica pročelnika društvenih djelatnosti, rekla je da se kroz projekt e-Vrtići Grad brine o 2.200 predškolske djece koja su u ravnopravnom tretmanu. Projekt je smanjio broj upisnih mjesta koja su sada povezana jedinstvenom bazom podataka, roditeljima je potrebno manje dokumentacije, a podaci o potrebama upisane djece su realni i objedinjeni.

Više nema listi čekanja neupisane djece, a projektom su izjednačene subvencije za gradske i privatne vrtiće pa roditelji sada imaju mogućnost samostalnog izbora u koji će vrtić svoje dijete upisati, rekla je Puh-Belci.

Pročelnik društvenih djelatnosti Erik Lukšić najavio je da će u budućnosti svaki građanin koristeći OIB moći upisati dijete u vrtić, a isti sustav preslikat će se i za socijalnu skrb i zdravstvo.

Predsjednica Povjerenstva za upise u vrtiće Mirjana Hervat još je jednom istaknula transparentnost upisa i naglasila da je u prošlosti bilo jako puno nezadovoljstva roditelja koje je uvođenjem e-Vrtića gotovo iščeznulo. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter