Grad Pula kupuje udžbenike tek jednom razredu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije dvije godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pred sam pocetak školske godine naprasno je odustalo od projekta besplatnih udžbenika zbog cega je sav teret nabavke školskih knjiga pao na leda roditelja.

Godinu dana kasnije izglasan je novi Zakon o udžbenicima za osnovnu i srednju školu po kojem se udžbenici biraju na nivou škola, umjesto da svaki nastavnik bira za svoj predmet, cime se želio otkloniti ili barem smanjiti utjecaj nakladnika koji je raznim beneficijima pokušavao kupiti naklonost profesora.

Novi je zakon donio i obavezu da udžbenike škole ne smiju mijenjati najmanje cetiri godine pa je to donekle rasteretilo obiteljski budžet jer se knjige, barem one koje nisu radne, mogu nabaviti jeftinije iz druge ruke. Ostalima, pak, ne preostaje drugo nego kupovati skupe komplete koji, prema objavljenom cjeniku ministarstva, stoje od 576 kuna za drugi razred osnovne škole do nevjerojatnih 2.276 kuna za prvi razred gimnazije.

Za razliku od vremena ministra Dragana Primorca koji je želio da svih 550 tisuca osnovnoškolaca i srednjoškolaca, pa i oni iz imucnih obitelji, dobije udžbenike besplatno, i to svake godine nova izdanja, što se s pravom smatralo nepotrebnim razbacivanjem državnog novca, sada pravo na pomoc imaju samo krajnje siromašni.

Naime, besplatne udžbenike centri za socijalnu skrb osigurat ce djeci ciji roditelji primaju stalnu socijalnu pomoc, dakle za svega 23 tisuce. Medutim, siromaštvo je mnogo širi pojam od onoga koji propisuje država jer živjeti s 400 kuna na mjesec je nemoguce, ali je takoder vrlo teško samo s tisucu ili dvije. Upravo zbog toga neki gradovi iz proracuna izdvajaju novac i za udžbenike ucenika kojima je pomoc takoder potrebna.

Medu njima je Rovinj koji obiteljima koje ulaze u utvrdeni cenzus isplacuje jednokratne novcane pomoci od 500 kuna za ucenike nižih razreda osnovne škole te 800 kuna za više razrede. Jednokratne novcane pomoci ostvaruju i samohrani roditelji po posebnim kriterijima. U Gradu još ne znaju koliko ce ukupno sredstava izdvojiti jer sve ovisi o broju zahtjeva koji se nadležnom odjelu trebaju predati najkasnije do 30. rujna.

Iskorak Buzeta


Prošlih su godina roditelji ostali bez pomoci u kupnji udžbenika, no sada se situacija u Buzetu bitno promijenila. Izdvojeno je 75.000 kuna kojima ce se sufinancirati udžbenici za 60 ucenika osnovne škole, a koji ce za nabavu obveznih školskih knjiga dobiti od 500 do 1.100 kuna, ovisno u kojem su razredu. Sufinancirat ce se i nabava udžbenika za izborne predmete od 50 do 100 kuna.

- Ukoliko neki roditelj s podrucja Grada Buzeta iz opravdanih razloga nije dostavio zahtjev u roku, može nam ga još uvijek uputiti, kazala je procelnica Elena Grah Ciliga.

Iako je najveci grad u Istri, Pula za sufinanciranje nabave udžbenika izdvaja manje i od Buzeta, samo 30.000 kuna, i tako vec tri godine zaredom. K tome, ta su sredstva namijenjena i ucenicima osnovnih i onima srednjih škola. Odluku o tome tko ce ostvariti pravo na pomoc donijet ce gradonacelnik Boris Miletic neposredno pred pocetak školske godine.

No, vec se sada zna da ce tek jedan razred dobiti pomoc Grada. Lani su udžbenici placeni za 29 ucenika, a slican broj ocekuje se i ove godine. Kap u moru za grad koji broji više od 8.000 ucenika osnovnih i srednjih škola.

Mada je bio jedan od prvih gradova koji je uveo besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce, vec nekoliko godina Porec ne izdvaja ni kunu, pa tako i ove godine. (Maša JERIN)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter