Grad Pula diskriminira prava djece

Neki su roditelji u bezizlaznom položaju jer nemaju kamo s djecom (Milivoj MIJOŠEK)
Neki su roditelji u bezizlaznom položaju jer nemaju kamo s djecom (Milivoj MIJOŠEK)

Odluka Grada Pule po kojoj roditelji koji žive manje od pet godina u Puli nemaju pravo na subvencije u sklopu socijalnog programa pri smještaju za svoju djecu u vrtićima nema temelja u novom Zakonu o socijalnoj skrbi, kako javnost uvjerava pročelnik Erik Lukšić. Podsjećamo, na molbe ogorčenih roditelja koji su bukvalno od danas do sutra morali svoju djecu ispisati iz vrtića jer nemaju novca za plaćanje smještaja, pročelnik je nedavno odgovorio da je Grad samo poštivao zakon.

"Izmjenama zakona morali smo se i mi prilagoditi u našem pravilniku i stoga smo uveli i tu odredbu", izjavio je za naš list.

Da takva odluka nema veze sa Zakonom o socijalnoj skrbi potvrdili su nam iz Ministarstva socijalne politike i mladih. Navode da su jedinice lokalne samouprave po ovom zakonu dužne pružati pomoć prvenstveno za podmirenje troškova stanovanja, "a za ostvarivanje ovog prava nije uvjet dužina prebivališta u određenom gradu", piše u dopisu ministarstva..

- Vraćamo se u Zagreb! Tamo nemaju ovakvih diskriminirajućih odredbi, već je dovoljno da dijete ima prijavljeno prebivalište i ništa više, kazala je Alisa Galir, Puljanka koja se prije godinu dana sa svojom obitelji, dvoje male djece i suprugom, vratila iz Zagreba gdje je ostala živjeti nakon završenog studija jer u Puli nije mogla dobiti posao u struci.

Za odluku Grada ova je obitelj saznala, kao i ostali, naprasno, usred pedagoške godine, kad su djeca već bila upisana u vrtić.

Budući da je Alisa Galir u osmom mjesecu trudnoće, ova je obitelj izračunala da će prema Odluci o socijalnoj skrbi Grada Pule pravo na besplatni smještaj za treće dijete ostvariti tek kad im ono navrši 3,5 godine! Do tada će troškovi za vrtić i jaslice za troje djece iznositi enormnih 1.950 kuna. S druge strane, u Zagrebu svako treće i sljedeće dijete automatski dobiva besplatan smještaj u predškolskim ustanovama neovisno o trajanju prebivališta. K tome, dijete roditelja invalida se djelomično ili u potpunosti oslobađa sudjelovanja u cijeni boravka. (Piše Maša JERIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter