Grad Pula dao 20 tisuća kuna za razvoj poljoprivrede

Pulski poljoprivredni potencijal je u zaleđu (M. MIJOŠEK)
Pulski poljoprivredni potencijal je u zaleđu (M. MIJOŠEK)

Približno 18 milijuna kuna na raspolaganju je u ovoj godini istarskim poljoprivrednicima i ribarima za kreditiranje njihovih aktivnosti kroz Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre, jedinstven u Hrvatskoj. Grad Pula ove se godine pridružio s 20 tisuća kuna, a u dosadašnjoj je gotovo 21. godini postojanja Fonda ukupno izdvojio 650 tisuća kuna.

Pulski poljoprivredni potencijal

U srijedu su stoga u Gradskoj palači ugovor o namjenskom osiguravanju sredstava potpisali pulski gradonačelnik Boris Miletić, istarski župan Valter Flego i predsjednik Upravnog odbora Fonda Milan Antolović, a u prisutnosti voditelja Fonda Mladena Milohanića. Kako je najavljeno, za približno mjesec i pol trebalo bi biti kompletirano potpisivanje ugovora i sa svim drugim istarskim gradovima i općinama.

Miletić je naglasio da je Istra specifična po mnogim stvarima, među kojima je unapređenje gospodarstva kroz Fond koji je osnovan u puno težim financijskim vremenima i svjedoči o sveistarskom zajedništvu i solidarnosti.

- Pula se možda doživljava kao grad bez poljoprivrednika, ali da to nije točno najbolje svjedoči dosad realiziranih 55 kredita iz Fonda, ukupno vrijednih 8,5 milijuna kuna. Dio gradskog zaleđa ima potencijal za razvoj poljoprivrede, prvenstveno povrtlarstva, a svoju šansu ima i ribarstvo. Poljoprivreda i proizvodnja hrane strateški su važni za svaku zemlju, a najveći dio europskog proračuna je usmjeren upravo u poljoprivredu. Naši kvalitetni poljoprivredni proizvodi utječu i na kvalitetu turističkog proizvoda Istre. Zbog svega toga mi je iznimno drago da nastavljamo ovu suradnju, rekao je gradonačelnik.

Razvoj sustava Istrian quality

- Poljoprivreda je jedna od strateških djelatnosti na području Istarske županije, u kojoj su u posljednjih 20-ak godina učinjeni veliki iskoraci. Naši su prioriteti daljnji razvoj sustava Istrian quality (IQ), kako bismo omogućili veću dostupnost i promociju proizvoda, osiguravanje infrastrukture, poput sustava za navodnjavanje, te nastavak rada Fonda, koji je primjer solidarnosti i dobre prakse, rekao je župan Flego.

Podsjetio je da je Fond osnovan odlukom Županijske skupštine 24. ožujka 1995, od kad je uspješno djelovao prvenstveno zahvaljujući zajedništvu Istre, njenih gradova i općina, Lovačkog saveza i drugih institucija te samih poljoprivrednika i ribara, OPG-a i trgovačkih društava koji koriste sredstva. Dosad je odobreno 1.026 kredita, ukupno vrijednih 162 milijuna kuna, čemu valja pribrojiti više od sto milijuna koje su osigurali sami korisnici kredita. Na taj je način više od tisuću mladih ljudi ostalo živjeti u ruralnom području, bave se poljoprivrednom proizvodnjom i ribarstvom, istaknuo je župan i pozvao potencijalne korisnike da se jave Fondu i iskoriste povoljne uvjete za razvoj svog poslovanja.

Antolović je podsjetio da iznos kredita nije ograničen, prosječni poček je dvije godine, fiksna kamatna stopa četiri posto, a obrada kreditnog zahtjeva besplatna. S HAMAG-om (Hrvatska agencija za malo poduzetništvo) je potpisan sporazum o dugoročnoj suradnji za garantiranje povrata kredita u iznosu od 70 posto njegove ukupne vrijednosti. Fond je preuzeo brojne kredite poljoprivrednika s poslovnim bankama, omogućujući im povoljnije uvjete i spašavajući ih od stečaja, a 2009. je odlukom Županijske skupštine na njegov teret za 8,5 milijuna kuna otpisano 25 posto glavnica kredita stočarima. Istaknuo je da trenutno nemaju ni jedan neriješeni zahtjev, zahvalio Gradu Puli i Istarskoj županiji na podršci te zaključio da imaju sve preduvjete za uspješan nastavak rada i u uvjetima Europske unije. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter