Grad Pula danas slavi svoj dan

Na svečanoj sjednici bili su brojni uzvanici i gosti
Na svečanoj sjednici bili su brojni uzvanici i gosti

Program obilježavanja Dana grada Pule 5. svibnja, započeo je danas ujutro tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen obilježja. Bila je to prigoda za odavanje počasti preminulima i palima u borbi za oslobođenje Pule. Svečanost na kojoj se obilježavao rođendan grada, ujedno i 72. godina od oslobođenja Pule održana je, u nazočnosti velikog broja uzvanika i gostiju sa svih strana svijeta, u Istarskom narodnom kazalištu. Hrvatskom i istarskom himnom, a malo zatim i minutom šutnje za sve preminule zaslužne građane Pule, započela je svečanost koju je prigodnim govorom otvorio dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća Pule Robert Cvek.

Cijeni se svaki pojedinac

Čestitajući svim građanima Dan grada, naglasio je da je Pula grad star tri tisuće godina, čini ju i amfiteatar i Uljanik i brojne druge znamenitosti, ali srce Pule su, kako je rekao, (su)građani svih nacija i vjera. Prisjetio se i 1945. godine kada su u svibnju partizanske jedinice ušle u grad i oslobodile ga okupatora.

- Početkom 90-ih godina Pula je bila jedini grad koji se nije odrekao tog datuma i antifašističkog rođendana. To Pula nikada nije zaboravila. Zato je 5. svibnja trajno upisan u našu povijest i našu svijest. No, prigoda je to za prisjećanje povijesti grada i osoba koje su ga gradile. U Puli se i danas cijeni svaki pojedinac, a jedinstvo i razumijevanje naše je najveće blago, rekao je prigodno Cvek te se zahvalio svim prisutnima, od saborskih zastupnika, predstavnika Istarske županije na čelu sa županom, predstavnicima raznih tijela državne uprave i službi, porečke i pulske biskupije, udruga, do počasnih građanina grada Pule i gradova pobratima.

U nastavku je prikazan i kratki film o učinjenom u protekloj godini: od uređenja Trga kralja Tomislava, preko nove opće bolnice, plaže na Hidrobazi, čišće rive, ulaganja u operativnu obalu na rivi, kružni tok u Šijani, proširenje obilaznice, ulaganja u prometnice, uspone, igrališta i zelene površine, vrtiće, škole i socijalne programe, podupiranje poduzetnika i gospodarstvenika, provođenje europskih projekata te razne manifestacije koje doprinose rekordnim turističkim brojkama, pa sve do najave početka gradnje prvog gradskog bazena.

Pula živi svoj antifašizam

- Ovo je dan kada se odaje počast onima koji su zadužili naš grada i učinili nas ponosnim. Pula je oslobođena prije 72 godine, a potom je iz temelja izgrađena i izdignuta iz ruševina. Danas, mogu to ponosno reći, opet doživljava ekonomski i društveni procvat. Pritom naglašavam da antifašizam kojim se ponosimo nije samo deklarativni, već Pula živi svoj antifašizam i njegove vrijednosti, poput tolerancije i suživota. Istra i Pula i danas su prostor gdje prevladavaju razum i tolerancija unatoč turbolentnim vremenima i okruženju u kojem živimo, rekao je Miletić.

Govoreći o novom putu razvoja kojim ide Pula spomenuo je kako ima najviše poduzetnika u Hrvatskoj, a dobra poduzetnička klima može se hvaliti dobrim i vrijednim ljudima, ali i otvorenoj gradskoj upravi prema poduzetnicima. Potom je ponovio sve nove projekte namijenjene još kvalitetnijem životu građana od izgradnje obalnog kolektora i 150 milijuna kuna vrijednog kanalizacijskog sustava što je bila pretpostavka za okretanje Pule moru. Spomenuo je i 180 metara nove operativne obale koja se i dalje radi, ulaganje u 180 kilometara plinofikacijskog sustava, novu i suvremeno opremljenu novu bolnicu.

- Danas, nakon infrastrukturnih radova, vrijeme je da Pulu uljepšamo kako i zaslužuje. Uz nove svjetlosne atrakcije, uz dizalice, tu je i nova instalacija na kružnom toku u Šijani, top prioriteti su i uređenje gradskih fasada, otvaranje novouređenog Trga kralja Tomislava, De Villeovog uspona i Prolaza svetog Teodora  te plaže na Hidrobazi. Više od sto milijuna kuna uloženo je u podizanje kvalitete objekata sportske infrastrukture. Posebno sam pritom ponosan na činjenicu da, nakon što se o tome govori već 30, 40 godina, počinjemo graditi i gradski bazen, rekao je Miletić i potom, istim žarom, spomenuo i brigu o djeci, mladima, ali i umirovljenicima, o većoj pomoći studentima, smanjivanju cijena učeničkih karata, povećanju naknada za novorođenčad, otvaranju novih dječjih igrališta te ostvarivanju rekordnih turističkih rezultata.

- Pula se danas nalazi u 100 najodrživijih destinacija svijeta. Lani smo ostvarili 1,8 milijuna noćenja, a vjerujem da će i ova godina biti rekordna te da će Pulu svrstati među najpoželjnije turističke destinacije. Pula i Istra u državni proračun uplaćuju 800 milijuna kuna više nego nam se vraća i na tome moramo poraditi, a krajnji cilj je da Istra postane jedna od najrazvijenijih regija Europe. Pula pritom ostaje sigurna i stabilna luka suživota kojim se ponosimo i dičimo, kazao je gradonačelnik Boris Miletić i zahvalio se svima koji obogaćuju vrijednosti ovoga grada, svima koji čine da Pula bude ugodan i tolerantan grad "za koji se i danas vrijedi boriti". "Ponosan sam na vas jer ste vi Pula!", zaključio je svoj prigodni govor gradonačelnik Miletić.

Rad se uvijek isplati

Istarski župan Valter Flego, čestitajući Dan grada Pule, prisjetio se i mudre izreke "ako imaš cilj, naći ćeš i put do njega".

- Pula ima cilj, a to je rast i razvoj, taj cilj je vidljiv i konkretan u infrastrukturi, jasan i nedvojbeno je izražen u poduzetništvu, iskazan je u turizmu gdje se bilježi stalni rast dolazaka i noćenja, vidljiv je i u zdravstvu i školstvu i tako bi mogli nabrajati dalje, ali cilj se mjeri u brojkama i u rezultatima. A i rezultati su ovdje. Oni su plod radišnosti i odgovornosti, svijesti i samosvijesti, ali i realizacije vizija. Pula je dokaz da se rad uvijek isplati, rekao je župan Flego i zahvalio gradskim čelnicima na suradnji, pogotovo u projektima vodoopskrbe i vodozaštite, odlagališta otpada i bolnice, jer, kako kaže, ti se projekti ne mogu realizirati samostalno, već samo zajedno, a sve radi jednog cilja da Istra postane najrazvijenija regija u Europi što se može postići samo zajedništvom, rezimirao je Flego.

Priznanje za životno djelo dr. Antoniju Mirkoviću

Prema odluci gradonačelnika, danas su dodijeljena posebna priznanja gospodarskim subjektima i zaslužnim pojedincima. Za osobit doprinos razvoju gospodarstva i 70 godina rada posebno priznanje pripalo je prijevozničkom poduzeću Brioni d.d. čija se predstavnica Jelena Pejković, zamjenica direktora, zahvalila na priznanju Gradu, ali i svim djelatnicima, korisnicima, partnerima i prijateljima koji su sudjelovali u stvaranju tvrtke tijekom sedam desetljeća dugog postojanja. Za 75 godina poslovanja i čuvanja tradicije vodećeg istarskog proizvođača pekarskih i slastičarskih proizvoda priznaje je dobila i Brionka d.d. čiji se predstavnik također zahvalio Gradu na podršci i suradnji, ali i svim djelatnicima i partnerima te vjernim kupcima koji su, kako je rekao, motivacija da ustraju i dalje.

Priznanje gradonačelnika dobio je i Ludvig Slana, novinar, višegodišnji urednik na Radio Puli, zaslužan za promociju pulskih i istarskih glazbenika te doprinos promociji i razvoju kulture.

- Velika mi je čast što priznanje dobivam od gradonačelnika Pule Borisa Miletića. Zahvalan sam i Gradu, ali i matičnom radiju koji s ponosom nosi ime našega grada. Zahvaljujem i djelatnicima radija te pulskim i istarskim glazbenicima. Ova me nagrada obvezuje da nastavim raditi, ali vam moram reći da mi je danas zadnji radni dan, jer od sutra sam u mirovini, rekao je Slana i dobio najveći pljesak prisutnih te završio u svom dobro poznatom stilu riječima "Tamo gdje prestaje riječ, počinje glazba".

U konačnici, priznanje gradonačelnika dobili su i organizatori Outlook festivala u Štinjanu za deset godina organiziranja europski poznatog i priznatog festivala, promicanje sound sistem kulture te snažan utjecaj na razvoj Pule kao prepoznatljive festivalske destinacije. Prilikom preuzimanja priznanja, organizatori su naglasili da zahvaljuju svim građanima Pule, posebno Štinjana, te da su ponosni što ovaj festival organiziraju na ovim prostorima i nadaju se da će ga organizirati i u godinama koje slijede.

Najviša javna priznanja i počasti Grada Pule su titula Počasnog građanina, Povelja, Grb i Nagrada grada Pule. Titula Počasnog građanina grada Pule ove godine pripala je frontmanu grupe Parni valjak Akiju Rahimovskom, "za višegodišnji doprinos u organizaciji Đoserovih memorijala u humanitarne svrhe za Ligu protiv raka grada Pule, kojima je činio humana djela na dobrobit građana Pule". Rahimovski je pritom istaknuo da je iskra ljubavi prema Puli planula još 1975. godine kada je prvi puta svirao u klubu Uljanik, a kroz 42 godine karijere upoznao je, kaže, ovdje predivne ljude i stekao brojne prijatelje, poput prerano preminulog Đosera.

- Hvala Puli što je prepoznala ne samo moj glazbeni, već i humanitarni rad zadržavajući ono što je i Đoser počeo kao veliki dobrotvor, prvenstveno za djecu. Trudit ću se časno nositi ovu povelju zauvijek, rekao je Rahimovski.

Povelju Grada Pule dobila je Gimnazija Pula, za stogodišnjicu postojanja i 70 godina rada na hrvatskom jeziku. Ravnateljica Branka Antunović-Piton rekla je, preuzimajući nagradu, da je ponosna na ovu odluku Gradskog vijeća jer da su mnogi ugledni i vrijedni građani izašli upravo iz gimnazijskih klupa, jer je Gimnazija oduvijek bila institucija koja se trudila sačuvati i očuvati tradiciju, bila je izvor novih ideja, odgovorna prema zajednici te građanskim i ljudskih vrijednostima i njegovala ljubav prema znanosti.

- Radujemo se što ste odabrali školu kao instituciju koju ćete nagraditi jer je škola uvijek nešto milo u srcu, nešto što vrijedi, izvor znanja, novih ideja i mladosti, a to je i nešto u što uvijek vrijedi ulagati. Hvala vam što vjerujete u nas i u mladost, rekla je Antunović-Piton.

Grb grada dobila je Mikela Ristoski, "za iznimne sportske rezultate na paraolimpijskim igrama u Rio de Jeneiru 2016. godine i osvojenoj zlatnoj medalji u atletici rekordnim skokom u dalj od 5,79 metara". Ristoski se zahvalila svima, a posebno svom treneru bez kojeg, kako je rekla, ne bi imala niti rezultate.

U konačnici, javno priznanje za životno djelo, Nagradu grada Pule, ove godine dobio je dr. Antonio Mirković, rođen 1929. godine, zdravstveni djelatnik koji je umirovljen 1988. godine, ali je nastavio raditi u privatnoj praksi i bio aktivan član pulske Zajednice Talijana. I on je zahvalio gradskim vijećnicima što su mu dodijelili nagradu koja je priznanje za cjeloživotni rad, dug čak 40 godina, tijekom kojih je liječio generacije Puljana. Stoga ju je i posvetio Zajednici Talijana, koja ga je predložila za nagradu, ali i cijeloj, kako kaže "voljenoj Istri kojoj je, kroz pisanu riječ i fotografije, želio dao i trajno svjedočanstvo". (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter