Grad Pula će stipendirati 130 studenata

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

U akademskoj godini 2014./2015. Grad Pula će dodijeliti 130 studentskih stipendija u iznosu od 500 kuna mjesečno. Odluka je donijeta nakon što je uvjete natječaja za dodjelu stipendija zadovoljilo 237 studenata, a 40 je odbijeno. Stoga njih 107 neće primati novčanu pomoć za studiranje. Takvom odlukom Grad Pula će mjesečno potpomagati pulske studente sa sveukupno 65 tisuća kuna, a odluka se primjenjuje od 1. siječnja 2015. godine.

Limit 21 bod

Pravo na stipendiju ostvarili su studenti koji su na temelju pravilnika za dodjelu stipendija Grada Pule ostvarili 21 i više bodova na natječaju. Listu predvode tri studentice koje su ostvarile 31 bod, Nina Premasunac i Tea Šokčević, studentice četvrte godine Međunarodne ekonomije u Zagrebu, odnosno Medicinskog fakulteta u Rijeci, te Tea Miloš, studentica druge godine Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Inače, na javni natječaj za dodjelu studentskih stipendija prijavilo se 277 pulskih studenata, od čega njih 40 nije zadovoljilo uvjete natječaja. Na prijedlogu liste tako se našlo 237 studenata, ali već prilikom objave prijedloga liste iz Grada su naznačili da neće svi dobiti stipendiju već će se po definiranju financijskih sredstava u proračunu za 2015. godinu odrediti konačna lista stipendista koja je posljednjeg tjedna prošle godine i zaključena. Uvjeti za dobivanje stipendije bili su prebivalište u Puli i prosjek ocjena, a to je za studente koji su upisali prvu godine studija najmanje 4,5 za svaku godinu obrazovanja u srednjoj školi i najmanje 4,0 za svaku godinu obrazovanja u srednjoj školi ako je upisan na studij za zvanje koje je Zavod za zapošljavanje označio kao deficitarno. Za studente druge i treće godine bio je nužan prosjek od najmanje 4,0 na prethodnoj akademskoj godini i najmanje 3,5 na prethodnoj akademskoj godini studija za deficitarna zvanja.

Obvezno volontiranje

Za studente na diplomskom studiju, pak, bio je potreban prosjek od najmanje 4,0 na zadnjoj godini preddiplomskog studija i najmanje 3,5 na prethodnoj godini za deficitarna zvanja. U natječaju su bila i navedena deficitarna zvanja koja su dobivena iz pulskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a to su doktor medicine te magistri edukacije matematike, geografije, fizike, kemije i informatike.

Od ove godine stipendisti će "zauzvrat" trebati realizirati 30 sati volonterskog rada tijekom trajanja ugovora o korištenju stipendije. Volonterski rad realizirat će se u ustanovama i udrugama civilnog društva koje su u Gradu Puli prepoznate kao organizacije koje rade za opće dobro. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter