Grad propušta vece prihode od legalizacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijecnik Nezavisne liste Bruno Poropat izrazio je žaljenje što na Gradskom vijecu Rovinja nije prihvacena njegova inicijativa za ubrzanom legalizacijom bespravno izgradenih objekata u duhu zakona koji je Sabor usvojio 15. srpnja. Poropat smatra da su se u vremenu dok se ne donesu pravilnici i zakon postane operativan mogli ostvariti prihodi koje ce kasnije Grad morati dijeliti s državom.

- Za nelegalnu gradnju krivi su investitori, ali i državna i lokalna uprava koja izdaje akte za gradnju. U Istri su gradani legalisti, ali gube strpljenje kada im dode u pitanje nemogucnost rješavanja stambenog pitanja ili prostora za poslovanje jer se zakonski rok za izdavanje akata od mjesec dana uglavnom ne poštuje, istaknuo je Poropat.

Po njegovim saznanjima, u Rovinju je oko tisucu nelegalno izgradenih objekata. Posebno ga zabrinjava što se preuzimanjem nadležnosti od države nije ubrzalo izdavanje akata za gradnju. Podsjetio je da je Grad nakon donošenja Generalnog urbanistickog plana preuzeo obavezu da u dvogodišnjem razdoblju riješi pitanje gradnje poljoprivrednih gospodarskih objekata, a do sada nije riješen ni jedan od šest predanih zahtjeva.

Poropat smatra da bi se nelegalna gradnja efikasno sprjecavala tockastim prostornim planiranjem manjih lokaliteta, kakvo se primjenjuje u vecini zemalja Europske unije. Ovako se, primjerice, uz cestu prema Rovinjskom Selu dogada silovanje prostora koje gradani ilegalno privode svojim poslovnim aktivnostima. Kao dobar primjer naveo je novi urbanisticki plan Valalte u kojem su priliku za obavljanje svojih aktivnosti dobili i gradani koji tu imaju zemljište.

Nada Orbanic Sapundžic smatra da su gradani loše upoznati s novim zakonom i da se brojni objekti nece moci legalizirati bez izmjene gradskih odluka, posebno etažiranja potkrovlja. Za gradane je stoga najznacajnije da dokažu da su do 31. lipnja ove godine stanovali u objektu ili ga poslovno koristili jer ce time iskoristiti mogucnost popusta na izdatke za legalizaciju. (A. POKRAJAC)

 


Podijeli: Facebook Twiter