Grad pronašao rješenje za propale šahtove bulevara?

Nepopravljivi šahtovi ipak se mogu popraviti (N. LAZAREVIĆ)
Nepopravljivi šahtovi ipak se mogu popraviti (N. LAZAREVIĆ)

Nakon što je pred kraj 2015. godine pulska gradska uprava obznanila, prilikom prijedloga gradskog proračuna na javnim tribinama za mjesne odbore, da je osnovala povjerenstvo koje će pokušati pronaći kvalitetan način sanacije propalih šahtova duž Arsenalske ulice, odnosno bulevara, trebalo je šest mjeseci da se isproba jedno od rješenja kroničnog problema.

Rješenje dobro, ali…

Naime, u srpnju prošle godine iz Grada Pule nam je navedeno da je na jednom od propalih šahtova bulevara isprobano jedno od mogućih rješenja sanacije te je obavljena interventna sanacija propalog lijevano-željeznog poklopca na Arsenalskoj ulici specijalnim brzovezujućim masama armiranim inox vlaknima od strane specijalizirane tvrtke. Tada je, kako nam je navedeno iz gradske uprave, slijedila analiza te opcije, odnosno izdržljivost u uvjetima prometnog opterećenja Arsenalske ulice tijekom turističke sezone te je najavljeno da će o kvaliteti u analizi ovisiti početak i dinamika izvođenja sanacije na cijelom bulevaru.

Od tada je, evo, prošlo pola godine, pa smo Grad upitali što je pokazala analiza nakon šest mjeseci isprobane varijante rješenja te što se poduzelo u smislu sanacije svih propalih šahtova duž bulevara, odnosno kada se može očekivati plan i dinamika sanacije.

- Interventna sanacija lijevano-željeznog poklopca specijalnim brzovezujućim masama armiranim inox vlaknima pokazala je mogućnost brze sanacije poklopaca i puštanje prometnice u promet pod punim prometnim opterećenjem, no to je samo jedan od parametara bitnih za konačno rješenje sanacije, odgovorili su nam iz Grada Pule.

Dakle, pronađeno je, eto, kvalitetno rješenje za sanaciju bulevara koji je odavno prozvan "Ulica nepopravljivih šahtova". Međutim, iako je pronađeno rješenje ono, za sada, neće biti realizirano u cijelosti pa se postavlja pitanja koja je bila svrha cijelog postupka ako propali šahtovi bulevara neće otići u povijest.

Dodatno vrijeme kontrole

- Zbog velike važnosti Arsenalske ulice kao prometnog pravca budući zahvati, koji se odnose na veću rekonstrukciju prometnice, izvodit će se kad se za to ukažu okolnosti i osiguraju potrebna financijska sredstava, a do tada će se šahtovi sanirati po potrebi bilo primjenom gore spomenutog rješenja ili drugim moguće primjenjivim na terenu, s obzirom da i za samo probno rješenje treba dodatni vremenski period kontrole izdržljivosti, zaključili su iz gradske uprave. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter