Grad povrijedio prava djece i roditelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mjesec dana otkako se cinilo da je prica o upisima u djecje vrtice konacno gotova - ponovno problemi. Koplja su se, podsjetimo, uglavnom lomila oko prava na subvenciju Grada Pule, ponajprije za roditelje koji su izrazili želju da upišu dijete u privatni vrtic. Problemi su nastali kada je tijekom rujna objavljena odluka o kvoti od 500 djece ciji roditelji mogu ostvariti pravo na upis uz subvenciju, dok su oni koji su ispali iz te kvote (a takoder su ostvarili pravo na subvenciju) vrtic trebali platiti po punoj cijeni ili pak dijete upisati u istovrsnu gradsku ustanovu.

Pocetkom prosinca ipak je postignut dogovor izmedu Grada Pule i ravnateljica privatnih vrtica pa je "višak" od 93 mališana upisan u željeni vrtic. Medutim, ispalo je da je dogovor bio tek "kozmeticki" te da i dalje ima roditelja i djece kojima su uskracena zagarantirana prava, a na površinu je isplivao i niz nepravilnosti i nelogicnosti vezanih uz ovogodišnje upise. Zakinuti roditelji organizirali su se i za pomoc pri iznošenju svojih problema obratili Ladonjinom gradskom vijecniku Mauriciju Liculu.

- Do svega je došlo iz jednostavnog razloga što se Grad Pula preracunao, odnosno obecavao je jedno, a na kraju napravio nešto sasvim drugo, rekao je Licul. Napomenuo je da vecinu troškova njihovog krivog proracuna snose roditelji i djeca, ali i privatni vrtici i jaslice.

- Svi mi jako dobro znamo nacin na koji gradonacelnik Boris Miletic reagira kada se ukaže na bilo kakav problem u Puli. Svima su poznate njegove napamet naucene recenice i izjave poput: "'Ajmo pricati o cinjenicama" ili "'Ajmo pricati o argumentima". Podsjecam da su upravo te izjave placene novcem gradana te gradonacelniku šaljem jednu poruku i izjavu koja gradane nece koštati apsolutno ništa - Mileticu 'ajmo nešto raditi i rješavati probleme u cijelosti, odnosno 'ajmo raditi za dobrobit svih, a ne samo onih koji se vama svidaju, rekao je Licul.

- Ako se može naci i osigurati novac za gradonacelnikove izjave u medijima, onda se mora naci i novac za subvencije svoj djeci, kazao je Licul. Dodao je da Grad Pula i gradonacelnik trebaju raditi za gradane, a ne protiv njih.

Na konferenciji za novinare govorila je i predstavnica ravnatelja vrtica drugih osnivaca (privatnih) Vlasta Jedinak te predstavnik udruge zakinutih roditelja Seno Murtic. Jedinak je istaknula da se Grad Pula, odnosno nadležni odjel nije pridržavao pravilnika o upisima koji su sami donijeli, a naglasila je i da su ravnatelji i djelatnici vrtica drugih osnivaca na više nacina diskriminirani, izigrani te na neki nacin i ucijenjeni.

- Od rujna do studenoga 98 roditelja ostvarilo je umanjenu subvenciju, iako je Grad u svibnju ove godine donio pravilnik u kojem su subvencije drukcije definirane. Zakinuti su i roditelji ciji se status zaposlenosti mijenja tijekom godine, zato tvrdimo da su diskriminirajucim kriterijima koje je Grad donio povrijedena prava djece, roditelja i djelatnika privatnih vrtica, rekla je Jedinak.

Porucila je da smanjenom subvencijom Grad diskriminira roditelje cija djeca polaze privatne vrtice te se zapitala kome u Gradu privatni vrtici ne odgovaraju, iako su tijekom godina svog rada Gradu uštedjeli puno sredstava.

Istaknula je da je nedopustivo da Grad jednostrano mijenja pravila te retrogradno donose izmjene samo zato što su utvrdili da ce u gradskim vrticima ostati slobodnih mjesta te su zbog toga ogranicili na 500 broj djece u privatnim vrticima ciji roditelji mogu ostvariti pravo na subvenciju.

-Tražimo stoga povrat subvencije od 900 kuna za sve roditelje koji su ispunili kriterije te da se upisi provode tijekom cijele godine, i to uz punu subvenciju, rekla je Jedinak. Naglasila je i da su privatni vrtici dovedeni na rub egzistencije.


Podijeli: Facebook Twiter