Grad povratio parcelu u Šijani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Pula je postao vlasnik 8.510 cetvornih metara duž Koparske ulice. Prvi dan rujna bio je rok u kojem je zagrebacka firma Merum projekt trebala uplatiti u pulski gradski proracun 1,54 milijuna eura, na temelju sudske nagodbe sklopljene krajem listopada 2009. godine za kupnju zemljišta u Šijani. No, Merum projekt to nije ucinio.

Prica seže u 2005. godinu kada je tadašnji gradonacelnik Luciano Delbianco sklopio s društvom Leging iz Zagreba i Pulaprometom ugovor o prodaji 17 tisuca kvadrata za svega 1,6 milijuna eura, jer je kvadrat zemljišta tada bio procijenjen na 94 eura. Tek manjim dijelom to je zemljište bilo namijenjeno stambenoj izgradnji, ali ga je tadašnje Poglavarstvo ubrzo prenamijenilo u poslovnu zonu, pa je zemljište preko noci dobilo višestruko na vrijednosti.

Problem je nastao jer je Grad "u paketu" prodao i dio kojem nije bio vlasnik, odnosno na njega je bila uknjižena država. Grad se uspio na to uknjižiti tek dvije godine kasnije, u svibnju 2007.

Leging je imao obvezu izgraditi objekt za smještaj 35 autobusa te deset automobila, kontrolno-poslovnu zgradu, benzinsku postaju te praonicu autobusa za potrebe Pulaprometa. Sve je to trebao prenijeti u vlasništvo Grada bez naknade.

No, tijekom 2007. se u pricu uvlaci društvo Merum projekt i od Grada traži pravo upisa na nekretnine. Tada se ispostavilo da je s tim društvom Leging sklopio predugovor o prodaji svog suvlasnickog 50-postotnog dijela, što je Merumu namjeravao i prodati jednom kada dode do realizacije ugovora. Medutim, zanimljivo je bilo da su se ta dva društva dogovorila da, po uknjižbi prava vlasništva na polovici nekretnine, Merum projekt ne bi bio vezan preuzetom obvezom da mora izgraditi i prenijeti objekte u vlasništvo Grada.

Iako je 2008. Poglavarstvo taj ugovor raskinulo jer, osim pocetnih 30 posto cijene ili 3,5 milijuna kuna koje je Leging uplatio po sklapanju ugovora, nije uplacena niti jedna od preostalih 23 rate, Merum projekt je odmah tužio Grad smatrajuci da je Leging, isplativši 30 posto kupoprodajne cijene, ispunio uvjet za uknjižbu prava vlasništva. Tako je zapoceo sudski postupak koji je epilog imao u sudskoj nagodbi.

- Još uvijek ne znaci da novih sudskih sporova nece biti. Možda i hoce, ali ce sada Grad imati daleko bolje startne pozicije. U svakom slucaju, to zemljište planiramo vrlo skoro izložiti prodaji putem javnog natjecaja, rekao je gradonacelnik Boris Miletic.


Podijeli: Facebook Twiter