Grad Poreč traži da Hitna radi i noću

Hitna medicinska pomoć u Poreču često noću zatvorena (M. MIJOŠEK)
Hitna medicinska pomoć u Poreču često noću zatvorena (M. MIJOŠEK)

Gradsko vijeće Poreča oštro prosvjeduje zbog jednostranog raskida preuzetih obaveza iz ugovora o sufinanciranju porečke Hitne pomoći iznad standarda za ovu godinu. To je jedan od zaključaka koji su sinoć donijeli porečki vijećnici, a zbog, kako je istaknula dogradonačelnica Nataša Basanić Čuš, učestalih žalbi građana koji noću na Hitnoj pomoći nailaze na zatvorena vrata. Tko će kazneno odgovarati ako se dogodi neka tragedija, ako netko premine jer nije odmah dobio pomoć, što ako se neko dijete bude gušilo u čekaonici jer liječnika nema, neka su od pitanja vijećnika, koji su tražili da se nešto žurno poduzme.

Naime, početkom listopada reorganiziran je način rada svih istarskih ispostava Hitne pomoći, a njen rad u Poreču nije u skladu s potpisanim ugovorom o sufinanciranju. Prema riječima dogradonačelnice, iz Poreča su dvije medicinske sestre premještene u Kanfanar, zbog čega se noću dogodi da pacijenti ostanu izvan zgrade Doma zdravlja, što je Grad za svoje žitelje želio izbjeći financiranjem nadstandarda.

U zaključku koji će službeno biti proslijeđen Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, a ako ne bude promptne reakcije, i Ministarstvu zdravstva, stoji da je Grad spreman preuzeti preostale obaveze iz ugovora o sufinanciranju, ali nakon što Županija uputi obrazloženje Gradskom vijeću zašto je Hitna reorganizirana suprotno od dogovorenog.

- Predlažemo da se ugovor o sufinanciranju nadstandarda za 2013. ugradi u financijski prikaz obaveza jedinica lokalnih samouprava i tražimo najmanje jednom godišnje izvješće Županije o njegovoj realizaciji po izvorima financiranja, rekla je dogradonačelnica.

Podsjetila je da je nedavno jednostrano prekršen ugovor za ovu godinu potpisan u svibnju, odmah nakon što su ga predstavnici Županije u potpunosti osmislili i uputili Gradu, koji je prihvatio sadržaj, izračun i sve financijske obaveze.

- Poreč je prvi grad u Istri koji je donio odluku o istovremenom radu na vlastitim prioritetima za zdravlje i onima Županije, prvi je koji je potpisao sporazum o suradnji za provedbu tog plana za zdravlje,  godinama sufinancira rad Hitne pomoći i jedan je od  prvih ovogodišnjih potpisnika ugovora o sufinanciranju nadstandarda za novi ustroj Hitne pomoći. Stoga, Vijeće poziva županijske stručne timove za zdravstvo i sve odgovorne osobe da prepoznaju i primjereno vrednuju opredjeljenje Poreča, te da potiču i podržavaju dvosmjernu komunikaciju, dogovore i suradnju oko svih važnih pitanja za zdravlje građana, posebno organizacije rada Hitne, zaključuje se u odluci koju će ovih dana dobiti Županija. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter