Grad Poreč kupio kuću za smještaj potrebitih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Pola milijuna kuna potrošio je Grad Poreč za kupnju privatne kuće u okolici Poreča. Zašto?", pitala je nezavisna vijećnica Snježana Mekota na jednoj sjednici Gradskog vijeća. Informacija se brzo proširila u javnost, a do nas su dopirale neslužbene verzije, poput one da je Grad kupio kuću za obitelj koja uopće nije na listi za socijalne stanove.

Riječ je o kući i dvorištu ukupne površine 470 kvadrata u kojoj živi četveročlana potrebita obitelj, potvrdio nam je gradonačelnik Edi Štifanić. Iako na prvi pogled izgleda da je riječ o "preskakanju" reda na socijalnoj listi, dokumentacija, koju nam je dostavio pročelnik Odjela za upravljanje gradskom imovinom Đulijano Petrović, i socijalna anamneza obitelji koja se našla prozvana, dokazuje da je slučaj krivo interpretiran. "Grad nema slobodnih socijalnih stanova pa će se kupnjom kuće omogućiti smještaj za više socijalno ugroženih obitelji", kaže Petrović.

- Ovo nema veze s listom za dodjelu socijalnih stanova. Morali smo hitno naći rješenje za obitelj, a Centar za socijalnu skrb uputio nam je molbu i bili smo obvezni riješiti to. Da je došlo do deložacije, obitelj i javnost bi tražila da Grad nađe smještaj za njih. Da smo ih pustili na ulici dobili bi četiri nova slučaja bez krova nad glavom. Ovako smo im riješili stambeno pitanje, a Grad ima nekretninu koju će, kada budemo imali sredstva, urediti za smještaj još jedne ili dvije potrebite obitelji, kaže gradonačelnik Štifanić.

U trošnoj kući od 1992. žive samohrana majka, njezina punoljetna kći te brat i nepokretna baka, od kojih nitko nema status stalno zaposlenog, a neki od njih dobivaju pomoć Centra. (V. HABEREITER)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter